Русија ће у Судану моћи да базира бродове на нуклеарни погон

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаРуска ратна флота на паради у Санкт Петербургу
Руска ратна флота на паради у Санкт Петербургу - Sputnik Србија
Пратите нас
Бродови на нуклеарни погон моћи ће да се базирају у пункту материјално-техничког обезбеђења Војно-поморске флоте Русије који ће се отворити у Судану, наводи се у тексту споразума Русије и Судана који је потписан 1. децембра 2020. године.
„У пункту материјално-техничког обезбеђења дозвољено је да се истовремено налазе највише четири брода руске Војно-поморске флоте, укључујући и војне бродове на нуклеарни погон под условом да се поштују норме нуклеарне и еколошке безбедности“, наводи се у документу који је објављен на порталу правних информација.

У споразуму се наводи да ће 12 часова пре упловљавања својих бродова у пункт Русија бити дужна да обавести суданску страну о томе, као и три часа пре њиховог испловљавања.

У тексту се наводи да руска Војно-поморска флота имати дозволу да 25 година користи пункт материјално-техничког обезбеђивања у Судану.

Истиче се да се након тога споразум аутоматски продужава на 10 година, уколико ниједна од страна не обавести другу о намери да укине пункт.

Како је раније саопштено, пункт материјално-техничког обезбеђења представља војну формацију Оружаних снага Русије са војном и специјалном техником, објекте за одржавање и ремонт војних бродова Русије са неопходним залихама материјалних средстава и друге имовине, распоређене на територији Републике Судан.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала