Странци нагрнули на руске универзитете

CC0 / Unsplash / Зграда Московског државног универзитета "Ломоносов"
Зграда Московског државног универзитета Ломоносов - Sputnik Србија
Пратите нас
Матуранти из различитих земаља уписују руске универзитете да би научили програмирање. Привлачи их висок квалитет образовања и могућност проналаска високо плаћених послова у својој земљи након завршетка студија.

То је случај и са дипломцима основних студија за стране држављане на смеру „Софтверски инжењеринг“ на Националном истраживачком универзитету „МИЕТ“. Након четири године студирања, они могу да раде у пољу корпоративних информационих система, интернет ствари, „биг дејта и „блокчејн, да моделирају сложене системе и управљају софтверским пројектима. 

Софтверски инжењеринг је савремена научна и техничка област и нови правац у образовању за обуку професионалних програмера светске класе. Данас више од 50 странаца студира у „МИЕТ-у“ на овом смеру. Они стичу знања из области информационе технологије и инжењерских приступа за развој, тестирање и рад софтвера. 

„Ми обучавамо програмере који знају класичне и савремене језике и средства за развој. Наши студенти добијају образовање на прилично високом нивоу да би радили у првом плану рачунарске технологије и науке. Након завршетка студија они су врло конкурентни на међународном тржишту рада. Први дипломци програма су већ пронашли посао, а неки од њих су одлучили да продубе своје знање и уписали су магистратуру на нашем универзитету“, рекао је за РИА Новости заменик директора за рад са младима у Институт за системски и софтверски инжењеринг и информационе технологије (СПИНТех) на „МИЕТ“ Валентин Слосар. 

Према његовим речима, програм уписују матуранти из Камеруна, Гане, Нигерије, Монголије, Вијетнама, Србије, Таџикистана, Узбекистана и других земаља. 

„У првој години студенти из далеких земаља баве се детаљним учењем руског језика, а од друге године се придружују редовним групама и уче на општим основама. Нажалост, сада због епидемиолошке ситуације, странци уче на даљину, али ми се сналазимо и у овоме“, истакао је Валентин Слосар. 

Данас, када је дигитализација постала глобални тренд, софтверски инжењеринг је постао критично важна специјалност, а потражња а кадровима у овој области непрестано расте, истакао је виши предавач на Катедри за системско програмирање Математичко-маханичког факултета на Државном универзитет у Санкт Петербургу, Станислав Сартасов. 

„Сада када су због пандемије многе услуге постале скроз дигиталне, висококвалификовани програмери са дипломама са руских универзитета посао проналазе брже него икада, а ИТ компаније запошљавају талентоване студенте већ након друге године студирања. Међутим, страни кандидати морају да хвате да је учење програмирања тешко и боље је унапред трезвено проценити ниво школске обуке из рачунарства. Универзитетски програм није намењен за учење софтверског инжењеринга од нуле. Ми можемо много тога да пружимо студентима, али се надамо да ће и они бити мотивисани и припремљени за тешке студије“, рекао је експерт. 

Студенти који заврше овај програм, по мишљењу његовог руководиоца, директорке Института СПИНТех, професорке Ларисе Гагарине, моћи ће самостално да развијају рачунарске игре, веб-портале, оперативне системе, средства за тестирање и отклањање грешака и још много тога. Научиће шта је интеграција система и стварање корпоративних информационих система. 

Такође, млади стручњаци ће бити у могућности да раде на развојима на пољу интернета, „биг дејта“ и „блокчејна“, да моделирају сложене системе, управљају рачунарским мрежама и баве се сајбер-безбедношћу. Поред тога, биће научени да управљају софтверским пројектима, да воде тимове програмера у компанијама различитих нивоа и у било којој индустрији. 

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала