Зашто добровољцима не треба рећи да ли су примили вакцину или плацебо

© Sputnik / Михаил Голенков / Уђи у базу фотографијаМедицинска сестра држи ампулу са вакцином против ковида 19 "ЕпиВакКорона"
Медицинска сестра држи ампулу са вакцином против ковида 19 ЕпиВакКорона - Sputnik Србија
Пратите нас
Добровољци на којима се испитује вакцина против вируса корона „ЕпиВакКорона“ не треба да знају да ли су примили вакцину или плацебо да својим понашањем не би утицали на резултате истраживања, наведено је у упутству за добровољце који учествују у пострегистрационим клиничким испитивањима те вакцине.
„Да би се проценила ефикасност вакцине, важно је да добровољци не могу својим понашањем да утичу на резултате истраживања. Немање информација о препарату који вам је уведен чини истраживање објективним и не мења модел вашег понашања у зависности од тога који од препарата је дат – вакцина 'ЕпиВакКорона' или плацебо“, наведено је у документу у који је Спутњик имао увид.

У упутству се наводи да ће добровољцима по окончању истраживања бити речено шта су примили – вакцину или плацебо.

„Они, који су примили плацебо, могу по сопственом нахођењу да буду вакцинисани вакцином 'ЕпиВакКорона' када се испитивања заврше“, прецизирано је у документу.

Специјални системи за тестирање

Истовремено, наведено је да ће у циљу процене формираног имунитета код добровољаца бити коришћени системи за тестирање са високом осетљивошћу, како би се пружила објективна процена.

„Како би био процењен ниво имунитета насталог након примања вакцине, користиће се Елиза тестови. Они морају да буду врло осетљиви на откривање антитела на одређеним деловима протеина вируса корона“, саопштено је у упутству.

Додаје се да обични системи за тестирање којима се одређују антитела не могу да дају објективну процену, јер они показују сва антитела на Сарс-ЦоВ-2 која су настала у телу.

Раније је Савезна служба за фитосанитарни надзор Русије (Роспотребнадзор) јавила да се сви добровољци, који су вакцинисани у оквиру пострегистрационих испитивања вакцине „ЕпиВакКорона“, осећају добро.

Подсетимо, у октобру је председник Русије Владимир Путин објавио о регистрацији друге руске вакцине против вируса корона, коју је развио Државни Научни центар „Вектор“, а која је названа „ЕпиВакКорона“. Пострегистрациона испитивања вакцине почела су 26. новембра.

Министарство здравља Русије издало је дозволу 18. новембра центру „Вектор“ за спровођење пострегистрационих испитивања вакцине против вируса корона „ЕпиВакКорона“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала