У Беранама откривен споменик маршалу Жукову /видео/

© Sputnik / Риа Новости / Уђи у базу фотографијаГеоргиј Жуков
Георгиј Жуков - Sputnik Србија
Пратите нас
Предједник општине Беране Драгослав Шћекић и амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников открили су бисту маршала Жукова у Беранама. Догађају је присуствовао и владика будимаљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије.

На церемонију је дошао и предсједник општине Будва Марко Бато Царевић, као и представници Борачке организације Црне Горе.

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић казао је да му је задовољство да на Дан хероја отаџбине откривају бисту маршалу Георгију Константиновичу Жукову – најодликованијем маршалу у историји Савјетског Савеза и Русије.

“Спомен биста је дар Руске Федерације општини Беране и њеним грађанима на радост и снажење и унапређене културних и историјских веза наших народа. Посебно ме чини срећним да откривањем споменика маршалу Жукову шаљемо јасну поруку. На овај начин јачамо блиске пријатељске односе између наше двије државе и шаљемо недвосмислену поруку слободе, антифашизма и слободарских Берана”, казао је Шћекић.

Споменик Жукову краси Беране

Он је представницима Руске Федерације упутио ријечи захвалности за допринос да овај диван споменик уљепшава Цвијетни парк, Беране и Црну Гору.

Амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников примјетио је да је симболично да се овај споменик отвара на Дан хероја отаџбине који се данас обиљежева у Русији.

“Прије свега хтио бих да изразим ријечи захвалности властима општине Беране као и свим мјештанима на иницијативи за постављање овог веома значајног споменика једног од легендарних војсковођа Другог свјетског рата и човјека за чије је име везана побједа над фашизмом”, казао је Маслеников.

Амбасадор је цитирао ријечи самог Жукова из његових мемоара да је Совјетски Савез ступио у рат у тренутку када је он био последња нада за народе Европе.

“Таква нада Совјетски Савез је био и за народе некадашње бивше Југославије. Југославија је дала свој допринос у побједи над фашизмом као и Црна Гра која је изгубила 10 одсто свог становништва у том рату”, казао је Маслеников.

Допринос обиљежавању 75. годишњице побједе

Он је додао да ову иницијативу за подизање спомен обиљежја Жукова сматра добрим доприносом обиљежавања јубиларне 75. годишњице побједе у Другом свјетском рату.

Маслеников је такође подсјетио да је маршал Жуков увијек био на најопаснијим дјеловима фронта било да је у питању Москва, Лењинград под блокадом или Стаљинград, те да су његов таленат за вријеме рата признавали и његови противници Њемци, али да је и сам Жуков истовремено увијек цијенио и допринос савезника у побједи над фашизмом, посебно истакнувши једном приликом врхунски хероизам југословенских партизана.

“Отварајући споменик легендарном совјетском маршалу, ми данас дајемо наш заједнички допринос и одајемо почаст свим совјетским и југословенским војницима и свима онима који су бранили своју отаџбину од фашизма. Иницијатива града Берана је примјер достојанственог односа према својој историји и историјском сјећању, посебно сада у доба када се у појединим земљама води рат против споменика и оних који су некада ослободили Европу од фашизма”, истакао је амбасадор Маслеников.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала