Нова седница Кризног штаба у петак, могуће мере за празнике

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIC Ковид амбуланта Дома здравља „Врачар“
 Ковид амбуланта Дома здравља „Врачар“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Кризни штаб за борбу против вируса корона заседаће у петак, 11. децембра, у 8 сати, сазнаје Танјуг. Према ономе што наводе епидемиолози, очекује се да у центру пажње буду мере које би се односиле на предстојеће празнике и очекивани долазак наших грађана у земљу.

Једна од мера која се тренутно разматра у циљу сузбијања вируса Ковид-19 је увођење обавезног ПЦР теста за оне који долазе у Србију уочи предстојећих празника, изјавила је раније данас премијерка Србије Ана Брнабић, додајући да се свакодневно одмеравају мере и шта је још потребно учинити да би се ситуација држала под контролом.

Премијерка је рекла да се наставља рад на превенцији евентуалних катастрофалних сценарија, како се не би затварала привреда, или да дође до што мањег затварања.

Како кажу из медицинског дела Кризног штаба, свакодневно се расправља о новим мерама, а неке од њих су написали и послали на разматрање.

Кон: Имаћемо експлозију после Нове године
Међу тим предлозима је увођење ПЦР тестирања при уласку у нашу земљу, али и потенцијални карантин и изолација.

Стручњаци упозоравају и да би долазак великог броја грађана у Србију који би овде могли да се разболе представљао додатни притисак на наш здравствени систем.

И министар здравља Златибор Лончар каже да Кризни штаб разматра нове мере које би се односиле на долазак наших грађана из иностранства, али да још није конкретизовано да ли ће то бити карантин или ПЦР тест.

Лончар је навео да штаб мора нешто да предузме по питању доласка наших грађана из дијаспоре за време новогодишњих и божићних празника, јер нам у том случају, наводи, ни болница у Батајници не би била довољна.

Светска здравствена организација наводи да је Србија на врху трећег таласа епидемије, а Лончар објашњава да то још увек не значи да ће крива бити заравњена и да то искључиво значи од нашег понашања.

„Не могу ни они, ни било ко да процени, јер зависи како се ми будемо понашали. Ниједна процена није била тачна, зато морамо да поштујемо мере“, рекао је Лончар за ТВ Прва.

Он је истакао да морамо да будемо јединствени ако хоћемо да победимо корону и да се вратимо нормалном животу, што, како је указао, не може пре пролећа, док не стигну лекови и вакцина.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала