Расизам или политичка (не)коректност: Зашто је прекинута утакмица у Паризу

© AFP 2022 / FRANCK FIFEПари Сен Жермен против Башакшехира
Пари Сен Жермен против  Башакшехира - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Не може се рећи да инцидент на утакмици између Пари Сен Жермена и Башакшехира говори о судару култура, али извесно је да је политичка коректност на западу Европе постала доминантан дискурс, док је толеранција на било какав облик расизма на фудбалским теренима сведена на нулу.

Да расизам није велики европски проблем захтев за његовом нултом толеранцијом не би био толико изражен, сматра социолог Владимир Вулетић.

Друга страна медаље је, према његовим речима то што у земљама на истоку Европе трендови касне, те се за људе тамније пути и даље користи израз „црнац“, што нема расистичку конотацију. Глобализација и западноевропски империјализам учинили су да на западу Европе људи различите боје коже буду више измешани него на истоку континента.

Јачање расизма је посебан проблем Европе

„Међутим, управо из потребе да се политичком коректношћу елиминише и помисао на расизам, бирократске институције, а УЕФА је између осталог и бирократска институција, немају простора за било какво улажење у детаље какву је намеру неко имао. Немају чак ни неку врсту осетљивости за контекст, него се све ситуације третирају на истоветан начин“, каже он.

Управо реч „црнац“ коштаће четвртог судију на мечу Пари Сен Жермен – Башакшехир, Константина Колтескуа минималне суспензије од десет утакмица, уколико истражитељи УЕФА утврде његову кривицу.

Колтеску је, подсећамо, изрекао инкриминисану реч свом колеги, показујући на помоћног тренера турског клуба и захтевајући да буде искључен са утакмице. Играчи Башакшехира, чувши како је Колтеску назвао Вебоа пријавили су расистички испад на утакмици, а играчи оба клуба у знак протеста су напустили терен, док се он бранио речима да је реч о румунском језику.

Због културолошких разлика, значајан број Румуна биће непријатно изненађен реакцијом играча, Вулетићево је мишљење.

„Али, то је цена унификације. Мислим да је, поготово када је реч о фудбалу та врста политичке коректности нешто на чему се инсистира, баш из разлога што је расизам у фудбалу доста видљив. Тиме се шаље јасан сигнал. Формално, овај проблем ће бити решен, али мислим да је у Европи посебан проблем јачање и раст екстремне деснице и расизма“, каже Вулетић.

Инцидент је показатељ колико је дискриминација ушла у све поре друштва

Културолог Ратко Божовић спорт посматра као „нешто најдаље од политичке дискриминације“, али инцидент на утакмици између француског и турског клуба, према његовим речима, показује колико су људи у односу на самоодређење и одређење других постали преосетљиви.

„Мислим да је то преосетљивост која је произвела урушавање једне игре. Не браним судију који је рекао „црнац“, него мислим да је то један исказ или једно наше невољно збивање у коме је политика или политичка дискриминација ушла у све поре, чак и оног што је изван свакодневице која понегде означава дискриминацију, расну нетрпељивост и сличне ствари“, објашњава Божовић.

Иако сматра да се инкриминисана реч судији Колтескуу омакла, Божовић ипак наглашава да нас језик помало одаје. Чим је судија тако нешто изрекао, значи да у његовој свести постоји формирано мишљење о онима који се разликују од нас. Наш саговорник, како каже, не види у ономе што је судија рекао злу намеру, али то је опомена да се треба чувати од дискриминације кроз језик.

Утакмица између Пари Сен Жермена и Башакшехира прекинута је у четрнаестом минуту, када се инцидент и догодио, а из УЕФА је саопштено да је ова организација именовала етичког и дисциплинског инспектора који ће спровести „темељну“ истрагу.

Према члану 14. дисциплинских прописа УЕФА, који важи како за званичнике, тако и за играче, особа која „вређа људско достојанство особе… по било ком основу, укључујући боју коже, расу, религију, етничко порекло, пол или сексуалну оријентацију“, биће кажњена забраном учествовања у најмање десет утакмица.

Солидарно напуштање терена од стране играча оба тима сматра се првим таквим примером у Европи и дешава се годину дана пошто је УЕФА осмислила протоколе уз помоћ којих се играчима омогућава да одговоре на расистичко злостављање. Ови протоколи састоје се од три корака, а напуштање терена је трећи, последњи корак.

Прослављени играч и менаџер Тотенхема Жозе Мурињо оценио је потез играча као „иконичан“.

„Утакмица ће постати култна. Надам се да се више никада неће догодити да се утакмица Лиге Шампиона заустави у петнаестом минуту из веома тужног разлога. Као човеку из фудбала жао ми је што се ово догодило баш у мојој индустрији“, рекао је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала