Русија послала СЗО документе за вакцину „ЕпиВакКорона“

© Sputnik / Михаил Голенков / Уђи у базу фотографијаКутија са ампулама вакцине против ковида "ЕпиВакКорона"
Кутија са ампулама вакцине против ковида ЕпиВакКорона - Sputnik Србија
Пратите нас
Документи о вакцини против ковида 19 „ЕпиВакКорона“ научног центра „Вектор“ Савезне службе за фитосанитарни надзор Русије (Роспотребнадзор) послати су Светској здравственој организацији, саопштила је главни државни санитарни лекар Ана Попова.
„Светској здравственој организацији су 8. децембра послати документи за још једну руску вакцину – то је вакцина ‘ЕпиВакКорона’ и чекамо одлуку СЗО“, рекла је Попова на Међународној научно-практичној конференцији о сузбијању нове инфекције вирусом корона и другим заразним болестима.

Према речима Попове, међународна сарадња започета је у јануару ове године, када је центар „Вектор“ Роспотребнадзора укључен у регистар европских лабораторија које помажу СЗО у дијагнози ковида 19.

Тренутно се вакцина „ЕпиВакКорона“ налази у трећој фази клиничких испитивања.

Попова је додала да је око хиљаду добровољаца већ вакцинисано овом пептидном вакцином у оквиру пострегистрационих испитивања. Они се сви осећају добро и немају никакве компликације.

Директорка Роспотребнадзора истакла је и да се у Русији 17 научних организација бави развојем 26 варијаната вакцина против вируса корона.

Подсетимо, у октобру је председник Русије Владимир Путин објавио о регистрацији друге руске вакцине против вируса корона, коју је развио Државни Научни центар „Вектор“, а која је названа „ЕпиВакКорона“. Пострегистрациона испитивања вакцине почела су 26. новембра.

Министарство здравља Русије издало је 18. новембра дозволу центру „Вектор“ за спровођење пострегистрационих испитивања ове вакцине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала