Руски лекари направили лек против ковида 19

CC0 / Unsplash/Fusion Medical Animation / Нови коронавирус - илустрација
Нови коронавирус - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски лекари из Ставропољског краја направили су лек који сузбија вирусну активност ковида 19, а лек је испитан у институту „Гамалеја“, саопштава Министарство здравља тог региона.
„Група лекара из градске клинике у Пјатигорску направила је лек који сузбија вирусну активност ковида 19. Токсичност и антивирусна активност лека већ је испитана у Центру за контролу квалитета имунобиолошких лекова Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију 'Гамалеја' Министарства здравља Русије“, наводи се у саопштењу.

Према подацима Министарства здравља, испитивања су доказала да се приликом употребе дозе од 1 мг/мл вирусно оптерећење (концентрација вируса) смањује за 5,3 до 13 пута у поређењу са контролном групом заражених ћелија на које није деловао лек.

Истиче се да је метод лечења који предлажу руски лекари познат као „антисенс терапија“ и заснован је на блокирању РНК вируса.

Како се објашњава, РНК у људској ћелији увек се састоји од једног ланца и за сваку њену функцију је неопходно да она остане једноланчана. Због тога је најједноставнији начин да се наруши њен рад додавање другог ланца.

„Што се тиче лечења ковида 19, лекари из Пјатигорска су одабрали неопходни антисенс ланац за блокирање РНК вируса САРС-ЦоВ-2“, наводи се у саопштењу Министарства.

Истиче се да истраживачка група тренутно преговара са фармацеутским компанијама и државним фондовима ризичног капитала, како би се створила могућност да се започне и фаза претклиничких испитивања.

„Студија лекара из Пјатигорска улива наду да ће настати ефикасан лек против ковида 19“, закључује се.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала