Руски научници открили како да сачувају кључни материјал савремене електронике

© Фото : Mikron's facebookЧип
Чип - Sputnik Србија
Пратите нас
Ефикасну методу обраде једног од кључних материјала савремене електронике — оксид индијума са калајем (ITO) — предложили су научници с Националног инстраживачког нуклеарног универзитета „МИФИ“. Према речима ауторима, нова технологија ће омогућити ефикаснију и економичнију употребу ограничених резерви скупог индијума.

Подаци су објављени у часопису Materials Letters.

Прозирне електроде представљају групу материјала који су тражени у савременој технологији, а који истовремено имају добру електричну проводљивост и прозрачност. Ова својства најчешће поседују оксиди метала.  

Оксид индијума са калајем (ITO), који припада овој групи, према речима научника са универзитета „МИФИ“, један је од кључних материјала савремене електронске индустрије. Данас готово ниједан рачунар, паметни телефон или телевизор не може да ради без њега, а поред тога, он је јако тражен у фотонапонским системима — у производњи соларних панела

Физика - Sputnik Србија
Руски физичари најавили стварање нове будуће технологије

Научници су објаснили да за примену у електронским уређајима, ITO често треба подвргнути сложеној топлотној обради на 400 степени Целзијуса у атмосфери кисеоника или азота, што резултира деградацијом структурних, оптичких и електричних својстава материјала. Нови метод обраде ITO, који су предложили научници са универзитета „МИФИ“, омогућава да се то потпуно избегне.  

„Обрада традиционалном методом доводи до смањења покретљивости електрона за више од два пута, а електрични отпор материјала се такође удвостручује. Ово је озбиљан пад својстава, који нарушава функционалност овог вредног материјала и, сходно томе, циљаног уређаја. Ми смо открили да топотна обрада у атмосфери угљен-диоксида на 400 степени Целзијуса практично не узрокује деградацију својстава ITO“, рекао је професор на Катедри за физичке проблеме науке о материјалима на универзитету „МИФИ“ Смагул Каражанов.  

Према речима научника, потреба за употребом индијума се повећава, али су његове резерве врло ограничене, а цена је врло висока. Резултати које су добили специјалисти Научног истраживачког нуклеарног универзитета „МИФИ“ помоћи ће да се развије економичнија и ефикаснија стратегија за употребу ITO у савременој индустрији. 

Истраживања су спроведена заједно са специјалистима са Универзитета Мадурај Камараџ (Индија) и Универзитета Осло (Норвешка). У будућности научници планирају детаљно да проуче физичко-хемијски механизам термичке обраде ITO у угљен-диоксиду, као и да развију бројне електронске елементе на основу нове методе.  

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала