„Изволите вашу поруџбину“: Роботи почињу да достављају оброке у Москви /фото, видео/

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаЈандекс ровер: робот за достављач
Јандекс ровер: робот за достављач - Sputnik Србија
Пратите нас
Роботи величине кофера почели су ове недеље да достављају грађанима поруџбине из ресторана у централној Москви. Услугом управља руски Интернет гигант Јандекс.

Апликација Yandex.Eats, једна од неколико служби за доставу хране и намирница у Москви, нуди купцима широм пословног округа могућност да им оброке испоручује робот.

Возил-робот, названо Јандекс Ровер, може самостално да се креће по градским тротоарима. Препознаје предмете, планира руту, зауставља се због пешака или животиња и избегава препреке. Робот се чак може и самоуверено кретати и по мраку.

Ровери су још од јесени достављали намирнице у неким областима Москве у оквиру пилот програма, али је сада почело постепено проширивање њихових оперативних подручја.

Према наводима из Јандекса, Ровер преузима поруџбине из ресторана и доноси их купцу, који може да прати поруџбину путем апликације. Тада морају само да откључају робота помоћу паметног телефона и извуку храну. Три таква Ровера (део градске флоте од 20 робота) сада раде на подручју Белог трга.

Потражња за услугама доставе непрекидно расте, а такође се убрзава током пандемије, рекао је Дмитриј Полишчук, из Јандекса, преноси РТ.

View this post on Instagram

A post shared by Яндекс Go (@yandex.go)

„Прилагодили смо постојеће технологије новим изазовима и новом возилу са другачијим сетом сензора ... Верујем да ће роботи попут овог у блиској будућности имати низ примена“, рекао је раније Полишчук.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала