Вода се придружила злату и нафти на берзи, стручњаци страхују од вештачког подизања цене

CC0 / Pexels / Вода
Вода - Sputnik Србија
Пратите нас
Вода се придружила злату, нафти и осталој роби којом се тргује на Волстриту, што само показује колико је овај ресурс ограничен и колико, упркос том сазнању, водимо рачуна о њему.

Наиме, од ове недеље ће пољопривредници, хеџ фондови и општине моћи да се кладе на потенцијалну несташицу воде, пошто "CME Group Inc." пушта на тржиште фјучерсе калифорнијског тржишта воде вредне 1,1 милијарди долара. Према наводима ове компаније, фјучерси ће помоћи корисницима воде да боље управљају ризицима и адекватније ускладе понуду и потражњу.

То заправо не значи да ће се трговати пијаћом водом из цеви комуналних предузећа, већ уговорима из ове области. И док инвеститори тврде да је то добар механизам за унапређење ефикасности потрошње воде, аналитичари кажу да фјучерси отварају могућност за вештачко подизање њене цене, пренео је портал "Банкар.ме".
Увођење ових „водених“ фјучерса на финансијско тржиште најављено је још у септембру када су топлотни таласи и пожари дивљали по западној обали САД.

„Климатске промене, суше, раст популације и загађење ће највероватније у наредним годинама подстаћи велики раст цене воде“, појашњава овај феномен Дин Дреј, аналитичар и директор "РБЦ Kапитал Маркетс".

Како пише Блумберг, већ сада је снабдевање водом велики проблем за две милијарде људи, а у наредних неколико година то би могао да постане за две трећине глобалне популације.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала