Змије и гуштери зауставили познатог милијардера

© Фото : TeslaДиректор компаније "Тесла" Илон Маск представља аутомобил Roadster 2 у Калифорнији
Директор компаније Тесла Илон Маск представља аутомобил Roadster 2 у Калифорнији - Sputnik Србија
Пратите нас
Компанија „Тесла“ мора да прекине припремне радове на изградњи фабрике електричних аутомобила недалеко од Берлина по налогу немачког суда и после успешне тужбе еколошких удружења.

Произвођач електричних аутомобила крчио је шуму близу немачке престонице за своју прву фабрику аутомобила и батерија у Европи, али противници су тврдили да ће то да угрози станишта змија и гуштера.

Суд у Франкфурту је наредио обуставу крчења шуме у ишчекивању нових студија о утицају на околину.

Сличан судски налог издат је „Тесли“ почетком године, када је та америчка компанија планирала тзв. гигафабрику Грунхајду, у источној савезној покрајини Бранденбург. Као разлог, тада су наведени угроженост биљног и животињског света и снабдевање водом.

Компанија „Тесла“ није јавно коментарисала најновију судску одлуку која је резултат поступка с Унијом за очување природе и биоразноликости (НАБУ) и Зелене лиге. Коначна пресуда тек се очекује.

Ова удружења тврде да ће дефорестација уништити станишта пешчаних гуштера и смука који су заштићене врсте. Удружења брину и да би бучни радови могли да угрозе гмизавце током зимске хибернације, преноси Индекс.

„Тесла није изнад закона“

"Ни Тесла није изнад закона", рекао је Хајце Хервиг Махер, председник Зелене лиге.

Илон Маск, први човек „Тесле“, пре нешто више од годину дана је на сва звона најавио план изградње фабрике која би с радом почела 1. јануара 2021, са годишњом производњом 500.000 аутомобила.

Случај с „Теслом“ изазвао је велике полемике, а политичке партије ЦДУи ФДП се прибојавају да би ствар могла да наштетити имиџу Немачке као земље пожељне за улагања.

Компанија „Тесла“ добила је дозволу немачког министарства за животну средину да започне радове на локацији, али "на властити ризик". План америчке компаније је био да раскрчи земљиште величине 300 хектара на којем се простиру 92 хектара шуме, али коначно одобрење дају локалне власти које су уважиле приговоре удружења за заштиту природе.

„Тесла“ има две велике фабрике у САД и једну у Шангају, у Кини. Почетком године компанија је у овом послу претекла „Тојоту“.

Тржишна вредност „Тесле“ експлодирала је ове године након што су инвеститори почели снажније да улажу у компанију с обзиром на то да је будућност у којој сви возе електричне аутомобиле све очигледнија.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала