Бугарски премијер: Будуће генерације неће опростити ни Бугарској ни Северној Македонији

© AP Photo / Olivier MatthysБугарски премијер Бојко Борисов
Бугарски премијер Бојко Борисов - Sputnik Србија
Пратите нас
Северна Македонија би требало да се врати примени споразума о пријатељству, добросуседству и сарадњи који су Софија и Скопље потписали 2017. године, изјавио је бугарски премијер Бојко Борисов током састанка са специјалним изаслаником из Северне Македоније Владом Бучковским.
„Садашња и будуће генерације неће опростити ни Бугарској ни Републици Северној Македонији што нисмо пронашли компромис који би имао будућност. За узајамно поверење важно је вратити се стриктном и безусловном испуњавању свих обавеза из Уговора о пријатељству, добросуседству и сарадњи. Бугарска је учинила све напоре да осигура да се земље западног Балкана интегришу у НАТО и ЕУ, па смо током нашег председавања Саветом ЕУ покренули ову тему“, рекао је Борисов.

Сегашните и следващите поколения няма да простят нито на България, нито на Република Северна Македония това, че не сме...

Posted by Boyko Borissov on Четвртак, 10. децембар 2020.

Специјални представник за Бугарску се 9. децембра састао и са потпредседницом владе Екатерином Захариевом и министром одбране Красимиром Каракачановом. Стране су изразиле спремност да траже компромис.

Споразум између Софије и Скопља предвиђа, пре свега, стварање заједничке комисије, која ће се бавити решавањем историјских спорова између земаља и сложити се да се историја Бугарске правилно спомиње у македонским уџбеницима.

Бугарска страна је више пута приметила да су Македонци једнострано одложили састанке стручњака за скоро годину дана и упозорила да у случају неиспуњавања споразума неће моћи да подрже почетак преговора о приступању Северне Македоније ЕУ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала