Црна Гора се задужила 750 милиона евра: Јуче смо избјегли банкрот

© AP Photo / Risto BozovicПремијер Црне Горе Здравко Кривокапић
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је да је нова Влада добила једну од најповољнијих понуда приликом емитовања државних обвезница на међународном тржишту у износу од 750 милиона евра. Министар финансија истиче да је тим задуживањем земља избјегла банкрот.

Кривокапић је на конференцији за новинаре појаснио да је ново задуживање у овом тренутку била најбоља опција.

„Иако ми знамо да су кредити који долазе на наплату од 500 милиона евра, гдје је тај производ Црне Горе који ће обезбиједити тај кредит који смо у обавези да враћамо? Нека каже тај аналитичар како се то могло другачије одрадити“, казао је Кривокапић.

Он је навео да су три модела по којима су могли да дјелују.

„Један је модел да продајете државну имовину, то је досадашња власт перманентно радила. Не постоји ниједан кутак Црне Горе који је вриједан а да није био продат“, навео је црногорски премијер.

Други начин је, како је навео, задуживање одговарајућим кредитима, док је трећи — модел обвезница.

„Најзначајнији модел који је био могуће реализовати је онај који смо ми изабрали. То је емитовање обвезница типа Б и добили једну од најповољнијих понуда и то успјели да реализујемо“, казао је Кривокапић.

Министар финансија: Црна Гора избјегла банкрот

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић казао је да 750 милиона евра Црној Гори објезбјеђују да земља има двије године мира, да има фискалну и финансијску стабилност.

Поручио је да је Црна Гора јуче избјегла банкрот.

„Ово је убједљиво најнижа камата за Б рангирану државу. Грађани то морају да знају'“, казао је Спајић.

Он је истакао да су реаговали прије почетка 2021, да не би упали у дужничку кризу.

„Дуг долази на наплату у марту. Уколико би покушали да следеће године издамо обвезницу, прво што би цијена била вишеструко већа, а уштеда је око 100 милиона евра“, казао је Спајић.

Он је навео да ће из новог кредита рефинансирати старе који су, како је казао, врло неповољни.

„Тај новац ће бити инвестиран у будућност Црне Горе. Ово је била једина изнуђена мјера, нијесмо имали опције, једина оптимална мјера“, казао је Спајић.

Подсјетимо, нова Влада, која је почела са радом у понедељак, задужила је јуче Црну Гору 750 милиона евра тако што је Министарство финансија (МФ) емитовало 750 милиона евра државних обвезница на међународном тржишту.

Помогли инострани стручњаци и консултанти

Премијер Кривокапић је прокоментарисао и приговоре за нетранспарентан рад.

„Та нетранспарентност је била због наше сумње која је била везана за потенцијалну опструкцију. То смо радили тајно, али организовано, стручно и компетентно, а уз помоћ одређеног броја иностраних стручњака који су нам се јавили као консултанти које нико никад није помишљао да ће бити ту и радили су добровољно, бесплатно“, рекао је Кривокапић.

Он је казао да стара власт треба да се извињава „што су Црну Гору довели у овакву ситуацију“.

„А не ми који ни три дана нијесмо ту и који желимо да се понашамо домаћински. Чини ми се да су се они понашали расипнички и то је разлика. Ако то неко до сада није видио, видјеће у току ове владавине“, поручио је Кривокапић.

Коментаришући оптужбе дијела јавности да су континуитет претходне власти, Кривокапић је поручио да желе да се дистанцирају од такве политике.

„Таква политка ниједном грађанину не може бити добро. Нападајте, и треба, и новинари и грађани, али да нађемо најбоље решење. Ово (ново задуживање) је једино најбоље решење у овом тренутку. Ми смо успјели да одрадимо ово за четири недјеље“, истакао је Кривокапић.

„Одржали смо тајни састанак из страха, замислите кад живимо у држави у којој сумњамо шта ће се десити“, навео је он.

Додао је да су сви позвани да помогну, те да ничији предлог неће бити одбачен.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала