Европски парламент пресудио: Спутњик шири лажне вести и кад објављује истину

© Sputnik / Alexey Filippov / Уђи у базу фотографијаПредстављање новинске агенције Спутњик
Представљање новинске агенције Спутњик - Sputnik Србија
Пратите нас
У студији „Мапирање лажних вести и дезинформација на западном Балкану”, урађеној за спољнополитички одбор Европског парламента Спутњик Србија је оптужен за промену свести бирача у Црној Гори – истином.

Нико не може урушити остатке угледа, ако га је имало остало, Европске уније колико то може Европски парламент. После читања студије „Мапирање лажних вести и дезинформација на западном Балкану”, урађене за спољнополитички одбор Европског парламента иоле образован човек, макар и радикални атеиста, може само да се крсти и левом и десном.

По овој, више трагичној него комичној студији, највећи дистрибутери лажних вести у Србији нису медији, већ контроверзни економиста Бранко Драгаш, опозиционар из серије ЕУ-нема-алтернативу Балша Божовић и симпатични весељак са Твитера који се крије иза псеудонима Бора Коњ.

„Ширење лажних вести“: Промена свести бирача – истином

Наравно, овај бизарни извештај није могао проћи без, орвеловски речено, „малигног утицаја Русије“, а према „експертима“ Европског парламента, Спутњик Србија не само да шири „лажне вести“ по нашој земљи, него и по комшилуку.

Тако да смо у Босни „распламсали антизападно расположење“ а у Црној Гори „променили расположење бирача“ уочи избора на којима се ДПС после више од три деценије преселио у опозицију.

„Кампања из 2020. подстакнута је или појачана од стране Спутњика. Односи се на искривљене, мада не у потпуности и измишљене, оптужбе да су Црногорска православна црква и црногорска влада одузеле богомоље које припадају Српској православној цркви. Независни посматрачи верују да је то помогло у преобраћању јавног мњења у корист победе проруске и анти-НАТО струје 'За будућност Црне Горе' у августу 2020“, наводе „експерти“.

Што би рек'о један од овдашњих најпознатијих љубитеља ЕУ, иначе потписник Апела 88 – нуто теорије! Посебно занимљива је увијена одредница „искривљене, мада не потпуно измишљене оптужбе“, што би се могло превести као тачне, а по нашу ствар неповољне информације.

Дакле, у извештају о лажним вестима оптужени смо да ширимо тачне вести, а одсуство логике нам показује да је ова студија најподложнија психијатријској анализи.

Одсуство логике – чега се паметан стиди...

Иако се Спутњик у овом опскурном извештају нашао у трећој лиги дезинформатора у Србији, иза поменуте прволигашке тројке Бранко-Балша-Бора и друголигашке у којој су провладини српски медији, именовани смо као „један од централних дистрибутивних канала за транснационалне дезинформације у региону”. Одсуство логике и здравог разума – други пут!

Зато бриселски ловци на балканске креаторе лажних вести предлажу влади да размотри рад Спутњика, „који користи Београд као базу за дезинформационе операције у региону“. Глагол „размотрити“ овде би требало читати као „забранити“, што иначе не био био први пут да се забрањује рад Спутњика у земљама ЕУ или кандидатима за чланство.

​Толико о слободи штампе као једној од темељних „ЕУ вредности“.

Одсуство елементарне логике и здравог разума у несумњиво масно плаћеној студији намењеној евро-посланицима најбоље је описао Џорџ Орвел у уводу „1984.“ – рат је мир, слобода је ропство незнање је моћ. Што је изгледа одавно постао и мото функционисања Уније.

Тога су, нажалост по званични Брисел, све више свесне широке народне масе на континенту и отуда све ниже поверење у Унију. Зато и евробирократе у својим све бизарнијим извештајима, између редова признају да један портал са вестима које се емитују на неколико локалних радио-станица има већи утицај него њихова медијска машинерија са контролом над готово свим мејнстрим медијима у региону.

А чега се паметан стиди...

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала