Јапан решaва највећу мистерију порекла живота

© AFP 2023 / JAXA Капсула која је слетела са узорцима прикупљенима свемирском сондом Хајабуса 2 на астероиду Рјугу
Капсула која је слетела са узорцима прикупљенима свемирском сондом Хајабуса 2 на астероиду Рјугу - Sputnik Србија
Пратите нас
Порекло живота је највећа енигма која прати човека у целој његовој историји, загонетка коју су истакнути умови увек покушавали да објасне. Сада се чини да је решење близу захваљујући узорцима са астероида Рјугу, који су после дугог пута стигли у најсофистициранију лабораторију Јапанске свемирске агенције (ЈАКСА).

Капсула са материјалом тог астероида стигла је 8. децембра у Центар за ванземаљске узорке у јапанском граду Сагамихара, где ће бити спроведена исцрпна анализа која би могла да осветли порекло живота на нашој планети, пише Спутњик мундо.

Рјугу, пречника око 980 метара, припада такозваној астероидној групи типа Ц (има висок садржај угљеника) и сматра се да је једна од ових стена донела воду на Земљу пре милиона година.

Теорија о космичком пореклу воде на нашој планети

Сонда „Хајабуса 2“ лансирана је у свемир у децембру 2014. године у потрази за астероидом Рјугу. После путовања од три и по године, у јуну 2018. године стигла је до космичке стене на око 300 милиона километара од Земље. Приближила се астероиду на сигурној удаљености од 20 километара и одатле почела да посматра његову површину како би покушала да слети.

Припреме за слетање трајале су дуже од него што је планирано, јер се испоставило да је тло климавије од очекиваног. Коначно, почетком 2019. почео је да се спушта брзином од 90 центиметара у секунди. 

Апарат је прикупио прве узорке са тла и окренуо се од сателита Рјугу. Напредни уређаји на броду извршили су прве анализе и податке послали на Земљу. У марту су истраживачи изненадили свет објавивши да су на астероиду откривени минерали који садрже воду и водоник. Налаз је индиректно подржао теорију о космичком пореклу воде на нашој планети.

После више месеци проучавања и сликања, „Хајабуса“ 2 започео је у новембру 2019. дуг повратак на Земљу са својим драгоценим теретом, узорцима тла Рјугу, ускладиштеним у робусној металној капсули отпорној на високе температуре.

Прошле недеље, на око 220.000 километара од наше планете, сонда је избацила капсулу која је пала 5. децембра у пустињско подручје Аустралије.

Епска фаза повратка капсуле

Материјал је стигао нетакнут и стручњаци ЈАКСА извршили су 7. децембра на терену прве анализе гасова садржаних у контејнеру. У опрезној изјави, агенција је истакла да не може потврдити да супстанца потиче из узорака астероида и рекла да ће се студије наставити у Јапану.

Капсула је 8. децембра стигла у седиште ЈАКСА у јапанском граду Сагамихара. Повратак је био само једна од епских фаза - можда и најбитнија. Сада започиње пресудна фаза у којој се мобилише сва технологија коју је човечанство до сада развило како би покушало да одгонетне мистерије о нашем пореклу. Можемо очекивати невероватне резултате у наредних неколико недеља или месеци.

​Што се тиче сонде „Хајабуса 2“, која је 1,5 м. дуга, 1,6 м. широка и тешка 600 килограма, она започиње ново путовање, сада лови астероид 1998КИ26, који кружи између Земље и Марса. Циљ треба да сустигне у јулу 2031. негде у свемиру.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала