Летонски министар о акцијама према новинарима: Не гушимо слободу говора, спроводимо санкције

© Sputnik / Sergey MelkonovМикрофон агенције Спутњик Летонија
Микрофон агенције Спутњик Летонија - Sputnik Србија
Пратите нас
Летонски министар спољних послова Едгар Ринкевич коментарисао је акције полиције према новинарима који сарађују са руским медијима Спутњик Летонија и Балтњуз, наводећи да ту нема говора о кршењу слободе говора већ да се искључиво ради о политици примене санкција ЕУ.

Сајт BB.lv пренео је да је у летонском парламенту одржана седница Комисије за иностране послове током које су посланици постављали питања министру спољних послова.

Једно од питања тицало се акција против новинара, а министар је с тим у вези рекао да су оне условљене повезаношћу новинара са медијском кућом „Русија севодња“ чији је директор, Дмитриј Кисељов, под персоналним санкцијама ЕУ.

„Министарство је, према закону, институција која координише спровођење санкција, не одређује их. Али, хтео бих да кажем да акције полиције према конкретним лицима немају везе са гушењем слободе говора, нити са било чим другим. Оне су директно повезане са применом санкција ЕУ. Летонија нити је проширивала те санкције нити их је интерпретирала.“

Како је додао, Рига се с тим у вези консултовала са Европском комисијом.

„Европска комисија је јасно указала на те параметре када треба применити санкције“, рекао је он.

Како је навео, рад новинара повезан је са лицем под санкцијама, Кисељовом, долази до трансакција које су у супротности са санкцијама.

„Када се крши санкциона политика, покреће се одговорност. О њој одлучују истражни органи, тужиоци, суд. Тако да наратив о томе да су ове акције против новинара не прихватам“, рекао је министар.

Летонске власти привеле су недавно привеле шест новинара, укључујући бившег главног уредника портала Балтњуз Андреја Јаковљева, уз образложење да они крше санкције ЕУ. После саслушања и претреса они су пуштени, али не смеју да напуштају град.

Тим поводом реаговао је и Кисељов, истакавши да су потези летонских власти према новинарима који раде за руске медије – Спутњик Летонија и Балтњуз – противзаконито тумачење и проширивање санкција ЕУ.

Он је позвао летонске власти да прекину са прогоном сарадника ових медија.

Прочитајте још:

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала