Нису само порези: Зашто је Бајденов син под истрагом

© AP Photo / Visar KryeziuАрхивска фотографија. Потпредседник САД Џо Бајден са сином Хантером Бајденом и сестром Валери Бајден Овенс и осталим члановима породице на Косову у августу 2016.
Архивска фотографија. Потпредседник САД Џо Бајден са сином Хантером Бајденом и сестром Валери Бајден Овенс и осталим члановима породице на Косову у августу 2016. - Sputnik Србија
Пратите нас
Син демократског кандидата Хантер Бајден нашао се у центру пажње само неколико недеља уочи избора, након што је откривена гомила досијеа који указују да је имао везе са кинеским предузећима која су можда повезана са кинеском владом и да је наводно умешао Џоа Бајдена у своје  послове, иако је то касније негирао.

Недавно најављена истрага против Хантера Бајдена не тиче се само оптужби за кршење пореских закона, како је он рекао у изјави, већ и на друге аспекте његових пословних афера, известио је Политико позивајући се на анонимне изворе. Према извештају, истражитељи такође пажљиво проучавају Хантерове финансије, стране везе и потенцијално учешће у шеми прања новца.

Јужни округ Њујорка контролише финансије Хантера Бајдена, док истражитељи из Делавера (који такође истражују његове порезе) и Вашингтона истражују његове везе са страним предузећима и могуће шеме прања новца. Млађи Бајден известио је о пореској истрази тек у свом обраћању 9. децембраm у коме је изразио уверење да неће бити откривени пропуст.

„Ово питање схватам врло озбиљно, али уверен сам да ће професионални и објективни преглед ових случајева показати да сам своје послове водио легално и на одговарајући начин, укључујући услуге  професионалних пореских саветника“, рекао је Бајден.

Један од извора тврдио је да су финансијске везе Хантера Бајдена са страним предузећима главни фокус истрага. Истрагу прања новца у почетку је покренуо Јужни округ Њујорка у вези са случајем преваре са хартијама од вредности против једног од Бајденових бивших пословних партнера, Девона Арчера, наводи се у извештају.

Ни истражни тимови, ни америчко Министарство правде нису коментарисали наводе Политика.

Бележница из пакла

Бајден се већ суочио са пореским проблемима ове године. Брзо је пристао да плати свој неплаћени државни порез у јулу 2020. Далеко већи скандал ставио га је у центар пажње само неколико недеља пре председничких избора у новембру, након што је „Њујорк пост“ открио наводно из његовог компјутера мноштво компромитујућих датотека названих „бележница из пакла“.

Бележница је садржала мејлове који сугеришу да је Бајдена један од највиших руководилаца у одбору украјинске гасне компаније „Буризма“, у којој је такође суделовао, замолио да искористи своје везе у корист компаније. Још један мејл указује како је саветник „Бурисминог“ одбора Вадим Пожарски захвалио Хантеру што је организовао састанак са својим оцем, тадашњим потпредседником САД Џоом Бајденом. Мејлови су бацили сумњу на тврдње Џоа Бајдена да није умешан у прекоморска пословна питања његовог сина.

Још једна прича из „Њујорк тајмса“ о фајловима из његове наводне бележнице сугерише да је Хантер Бајден био у сумњивим пословима са бизнисменом Је Ђанмингом, вероватно повезаним са кинеском владом и компанијом „Чајна енерџи“. Подаци, међутим, нису показали никакву директну везу између наводног посла Хантера Бајдена и његовог оца са Ђанмингом. 

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала