Палата окрутног библијског краља пред очима јавности /фото/

© AFP 2023 / MENAHEM KAHANAПоглед из ваздуха на тврђаву Иродијум, са гробницом краља Ирода и позориштем које је саградио између 23. и 15. године нове ере у Јудејској пустињи
Поглед из ваздуха на тврђаву Иродијум, са гробницом краља Ирода и позориштем које је саградио између 23. и 15. године нове ере у Јудејској пустињи - Sputnik Србија
Пратите нас
Израелске власти отвориће ове недеље палату-тврђаву краља Ирода у Иродијуму, пружајући туристима прилику да се врате око 2000 година уназад и открију раскошан животни стил суровог вође из римског доба.

На већ популарном туристичком одредишту у близини Бетлехема током последњих 13 година спроводе се ископавања, након што је откривен гроб Ирода Великог, пише РТ.

© REUTERS / MENAHEM KAHANAПоглед из ваздуха на тврђаву Иродијум, са гробницом краља Ирода и позориштем које је саградио између 23. и 15. године нове ере у Јудејској пустињи
Палата окрутног библијског краља пред очима јавности /фото/ - Sputnik Србија
Поглед из ваздуха на тврђаву Иродијум, са гробницом краља Ирода и позориштем које је саградио између 23. и 15. године нове ере у Јудејској пустињи
Археолози верују да је Ирод одлучио да спали своју палату пред крај живота, а ова одлука донела је огромну добробит археолошкој заједници, помажући да се готово савршено сачува већи део налазишта током последњих 2.000 година.

Краљ Ирод је можда најпознатији по томе што је наредио покољ невиних у време Исусовог рођења, како пише у јеванђељу по Матеји.

© REUTERS / MENAHEM KAHANAПалата-маузолеј Иродијум гледано из ваздуха
Палата окрутног библијског краља пред очима јавности /фото/ - Sputnik Србија
Палата-маузолеј Иродијум гледано из ваздуха
Израелска управа за природу и паркове поново ће отворити локацију у недељу и то ће бити први пут да ће туристи моћи да виде лучно степениште, предсобље и приватно позориште са 300 места у Иродијуму.

Ирод је био римски краљ који је владао Јудејом од 37. до 4. године пре нове ере. У почетку се држао јеврејске традиције, али је временом постепено усвајао све више римских манира, што је видљиво на плишаним сликама и украсима који су красили његову палату-маузолеј.

© REUTERS / MENAHEM KAHANAРој Порат, археолог са Хебрејског универзитета у Јерусалиму и шеф ископавања Иродијума на месту гробнице краља Ирода у палати коју је Ирод саградио између 23-15. пне. у Јудејској пустињи.
Палата окрутног библијског краља пред очима јавности /фото/ - Sputnik Србија
Рој Порат, археолог са Хебрејског универзитета у Јерусалиму и шеф ископавања Иродијума на месту гробнице краља Ирода у палати коју је Ирод саградио између 23-15. пне. у Јудејској пустињи.
„Ово је јединствена археолошка лабораторија“, рекао је археолог Рој Порат задужен за ископавања са Хебрејског универзитета, који је ово откриће упоредио са открићем града Помпеје испод лаве која ју је покривала.

Карактеристике као што су широко степениште палате, његово главно предсобље препуно пругастих фресака у оригиналним бојама, три нивоа лукова, као и приватни позоришни простор на локацији и краљевска соба за посете биће отворени за јавност.

© REUTERS / MENAHEM KAHANAКонзерватор Израелске управе за антиквитете рестаурира древне фреске на лучном ходнику који је водио до палате Иродијум
Палата окрутног библијског краља пред очима јавности /фото/ - Sputnik Србија
Конзерватор Израелске управе за антиквитете рестаурира древне фреске на лучном ходнику који је водио до палате Иродијум

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала