Почиње дуга битка: Велика офанзива против Фејсбукове тоталне контроле

CC0 / / Друштвене мреже
Друштвене мреже - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Уколико се процес америчких савезних држава и Федералне трговинске комисије против друштвене мреже Фејсбук заврши у складу са жељама тужилаца догодиће се деконцентрација моћи, која ће довести до промене положаја Фејсбука као најважнијег играча на пољу оглашавања у друштвеним медијима.

Америчким антитруст законодавцима највише је, према речима стручњака за информационе технологије Здравка Јанковића, боло очи то што је Фејсбук купио друштвену мрежу Инстаграм, која је угрожавала доминацију међу друштвеним мрежама.

Такође, ту је и куповина чет платформе Вотсап, добро интегрисане са паметним телефонима и која је одвлачила одређени саобраћај који би такође могао да буде присутан на Фејсбуку.

Фејсбукова идеја: Тотална контрола

„Оно што је била Фејсбукова идеја са свим тим аквизицијама је, наравно, контрола укупног саобраћаја који се ту остварује. Та идеја није нелегитимна са аспекта бизниса, али се санкционише од стране антимонополских комисија. Процењујем да ће ово бити дугачак процес. Да ли је могућа нагодба, како смо често виђали, видећемо. Колико ће новца морати да се плати као казна, такође ћемо видети“, каже Јанковић.

Фејсбук ће морати да се одрекне Инстаграма и Вотсапа, што ће бити додатни мотор индустрији

За почетак, уколико суд буде пресудио у корист тужилаца, Фејсбук ће морати да се одрекне власништва над Инстаграмом и Вотсапом, што ће довести до промена на пољу оглашавања, сматра Јанковић.

Из визуре оних који се оглашавају на друштвеним мрежама, Фејсбук и Инстаграм делују веома интегрисано, објашњава наш саговорник. Штавише, читав Фејсбуков алгоритам обезбеђује да се оптимално користе обе платформе. Ако Фејсбук буде у обавези да се одрекне Инстаграма, промене на пољу оглашавања су неминовне, сматра Јанковић и то у правцу деконцентрације моћи Фејсбука и ситуација ће се вратити на време пре пет година.

„Могуће је да ћемо, са једне стране, имати Инстаграм као независну друштвену мрежу. Деконцентрација моћи је могућа и могуће је да Фејсбук као систем више неће бити доминантан на пољу оглашавања на друштвеним мрежама. Оно што је извесно је да ће цео начин оглашавања на друштвеним мрежама додатно расти поготово у случају да имамо две међусобно различите и конкурентне друштвене мреже, рашће њихова потреба да задобију што више оглашивача“, оцењује Јанковић.

Велика антитруст офанзива у САД

У великој антитруст офанзиви, каква можда није запамћена још од почетка прошлог века, чак 48 од 50 савезних држава поднеле су тужбе против друштвене мреже Фејсбук под оптужбом за антиконкурентско понашање. Из истог разлога Фејсбук је тужен и од стране федералне трговинске комисије.

Фејсбук, према оптужницама, доминира на пољу друштвених медија тако што злоупотребљава своју тржишну снагу како би угасио конкуренцију. Империја Марка Закерберга користи своју доминацију и монопол на тржишту да уништи слабије ривале и угуши конкуренцију, трошећи огромне количине новца како би преузела ривале пре него што угрозе њену доминацију, а све на штету редовних корисника, рекла је тужитељка државе Њујорк Летиција Џејмс у петнаестоминутном обраћању јавности.

Ко је следећи на списку

Америка се са великим монополистима некада обрачунавала тако што би разбила монополисту на територијалној основи – то се догодило почетком XX века Стандард оилом или средином века са телекомуникационом компанијом АТ&Т, објашњава ИТ стручњак Војислав Родић.

Питање је, према његовим речима, како ће Фејсбуков монопол сада бити разбијен. То ће бити ствар које ће разматрати, како каже, легије најскупљих адвоката.

Није тешко претпоставити, додаје, Родић, ко би могао да буде следећи у низу пред америчким тужиоцима – Гугл, који поседује Јутјуб, на пример, кога је америчко министарство правде по сличној оптужници већ тужило у октобру.

„Коришћење тих сервиса у великој мери уобличава нашу перцепцију свеукупног света, доношење одлука, формирање ставова. Али то су неки додатни аспекти. Колико видим, за сада је све концентрисано на утицај таквих гиганата у дигиталној економији. Видећемо шта ће бити и са Амазоном, који се исто незадрживо шири, чија је крајња амбиција преузимање целокупне светске малопродаје“, сматра Родић.

Наш саговорник подсећа на одлуке француских власти од пре неколико дана, када су у Француској кажњени Гугл и Амазон, са 100, односно 35 милиона евра због коришћења „колачића“.

„Тако да такве тужбе постоје већ дуже време, али овај потез је, можемо да кажемо, системски и удара у једног од највећих. Видећемо шта ће да буде“, закључује Родић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала