Руски војни експерт: „Невидљива“ технологија америчких авиона је рањива

© Фото : Master Sgt. Michael Jackson / U.S. Air ForceАмерички војни авион Ф-35А "Лајтнинг II"
Амерички војни авион Ф-35А Лајтнинг II  - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка „невидљива“ (стелт) технологија која се користи у авионима Б-2 „Спирит“, Ф-22 „Раптор“ и Ф-35 „Лајтнинг 2“ је веома рањива, сматра руски војни стручњак Алексеј Леонков.

Руски експерт је за недељник „Звезда“ објаснио да у извештајима о површини радарског пресека опсег детекције на коме су извршена мерења није увек наведен, зато ови подаци могу бити пристрасни.

Постоје информације да је руски ловац Су-35 са радаром „Ирбис“ у могућности да открије пету генерацију америчких ловаца Ф-22 „Раптор“. Он може открити америчку летелицу на удаљености од 266 километара, због чега она неће моћи да испаљује ракете на 180 километара.

Амерички бомбардер Б-52Х - Sputnik Србија
Америчко ратно ваздухопловство открило с чиме ће у бој ако дође до сукоба с Русијом и Кином

Стелт технологија рефлектује ограничену количину енергије у смеру супротном од радарске антене, а ефикасност система зависи од фреквенција на којима делује непријатељска противваздухопловна одбрана, објаснио је Леонков.

„У основи су пројектовани за Х-опсег (центиметарску таласну дужину) фреквенција“, приметио је стручњак.

У случају примене Л-опсега (дециметарски таласи) или Ка (милиметарски таласи), америчке летелице могу бити у опасности. Радари који делују у свим опсезима, чине „невидљиву“ технологију бесмисленом, додао је он.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала