Велика трка: Неозбиљно је да се каже да вакцина нема нежељене реакције, па се испостави супротно

© REUTERS / Dado RuvicФајзер логотип
Фајзер логотип - Sputnik Србија
Пратите нас
Произвођачи вакцина много више говоре о ефикасности, него о безбедности лека против ковида 19, јер се све одвија пребрзо. Сада је велика трка, сви хоће да буду први, помало све ово делује неозбиљно, да се каже да нема никаквих нежељених реакција, а после се испостави да има.

Ово каже за Спутњик Професор Медицинског факултета у Нишу, имунолог Борислав Каменов коментаришући упозорења која стижу из Велике Британије после првих вакцинација против короне.

Дан након што је почела вакцинација против коронавируса, Британска регулаторна агенција за лекове и медицинске производе упозорила је људе који имају или су имали алергијске реакције у прошлости да не треба да приме „Фајзерову" вакцину против ковида 19.

Велика трка за вакцину - нежељени ефекти се тек откривају

Саопштено је да је алергијска реакција забележена код двоје пацијената, без објашњења о каквим променама је реч, али је истакнуто да се добро опорављају. Огласио се и главни амерички саветник за вакцине против короне Монсеф Слауи и рекао да особе са алергијским реакцијама не би требало да приме ову вакцину, док се не истражи шта се десило.

© AP Photo / Frank AugsteinПрипреме за давање "Фајзер"-"Бајонтек" вакцине против вируса корона у Великој Британији
Велика трка: Неозбиљно је да се каже да вакцина нема нежељене реакције, па се испостави супротно - Sputnik Србија
Припреме за давање "Фајзер"-"Бајонтек" вакцине против вируса корона у Великој Британији

Професор Медицинског факултета у Нишу, Борислав Каменов, који је докторирао у области имунологије, а субспецијализација му је алергологија, за Спутњик каже да је упозорење дато људима склоним алергијама неодређено, али да га то не чуди.

"Свака алергија има своју врло јасну причу, јасну позадину. Да ли је алергија или интолеранција, који је поремећај који вакцина у одговору може да направи, то не може на основу ове изјаве да се каже. Алергијске реакције се дешавају, то није ништа необично, али је необично што се не каже на који начин. Недовољно се прича о безбедности, већ се каже да је готово апсолутно ефикасно. Ефикасно може да буде, али може да буде и врло небезбедно", каже професор Каменов.

Он додаје да не мисли само на Фајзерову вакцину, општи му је утисак да се о безбедности недовољно говори. Каже да би произвођачи више пажње требало да посвете и представљају самог начина деловања вакцине у нашем организму, јер као да се подразумева да људи који се не баве медицином знају о чему је реч, а имају право то да знају.

© Fotolia / 18percentgrey"Све досадашње вакцине су конзервативне, укључујући руску и кинеску, базиране су на антигенима, онако како су се одувек правиле, "Фајзер вакцина" је генетска", објашњава Каменов.
Велика трка: Неозбиљно је да се каже да вакцина нема нежељене реакције, па се испостави супротно - Sputnik Србија
"Све досадашње вакцине су конзервативне, укључујући руску и кинеску, базиране су на антигенима, онако како су се одувек правиле, "Фајзер вакцина" је генетска", објашњава Каменов.

"Када дате антиген и хоћете да направите специфичан одговор, морате да на силу натерате систем да на њега реагује, то у вакцини раде адиованси који се у њих стављају. Они су заправо ти који могу да подстакну различите реакције које ми не желимо", објашњава Каменов.

Иако има велико искуство у раду са пацијентима, не усуђује се да даје било какве савете о давању вакцине онима који су алергични, а посебно на лекове , јер је реч о специфичној вакцини. Додаје да не треба заборавити да суштина проблема није у алергији на одређени лек, већ у поремећају који постоји у организму, па га лек погура и направи проблем.

"Све досадашње вакцине, укључујући руску и кинеску, базиране су на антигенима, то су конзервативне вакцине, онакве какве су се одувек правиле. "Фајзер" вакцина је генетска, то је такозвани месинџер РНА, која организму преноси информације о ДНА, информације да се синтетишу беланчевине. Морали су да ураде неку манипулацију да би заштитила РНА да опстане довољно дуго да пренесе информацију, да се направи антиген. Ми га у нашем организму правимо, он није унет споља", каже наш саговорник и додаје да научници на исти начин покушавају да лече карцином, али да, нажалост, још нису успели.

© Sputnik / Георгий Зимарев / Уђи у базу фотографијаЛекари и пацијенти у болници за оболеле од ковида 19 у Краснодару
Велика трка: Неозбиљно је да се каже да вакцина нема нежељене реакције, па се испостави супротно - Sputnik Србија
Лекари и пацијенти у болници за оболеле од ковида 19 у Краснодару

Ко добије Спутњик В нека заборави на вотку

Главни санитарни лекар Русије и директорка Савезне службе за фитосанитарни надзор Ана Попова изјавила је да најмање две недеље пре и 42 дана након вакцинације против вируса корона не треба конзумирати алкохол.

Она је објаснила да употреба алкохолних пића доводи до напетости целокупног система за детоксикацију тела, што успорава формирање имунитета.

Коментаришући ово наш саговорник каже да је само једно кратко време у његовој деценијској лекарској пракси постојала препорука да се након вакцинације алкохол не конзумира.

© Sputnik / Alexey Kudenko / Уђи у базу фотографија"Алкохол може да активира поједине процесе, али верујем да је препорука из Русије више ствар предострожности", каже саговорник Спутњика.
Велика трка: Неозбиљно је да се каже да вакцина нема нежељене реакције, па се испостави супротно - Sputnik Србија
"Алкохол може да активира поједине процесе, али верујем да је препорука из Русије више ствар предострожности", каже саговорник Спутњика.

"Алкохол може да активира поједине процесе, верујем да је та препорука више ствар предострожности, да нису потпуно сигурни да ће се то догодити, али не искључујем могућност да су неколико дана после почетка вакцинације приметили да они који узимају алкохол имају нежељене реакције или да су оне чешће када се пије", каже наш саговорник.

Он додаје да се сада треба наоружати стрпљењем, јер док не буде вакцинисан довољан број људи, нећемо знати који су све евентуални нежељени ефекти било које вакцине против ковида 19.

"Има једна народна изрека коју је моја бака користила, "ново сито о клину виси". Сви се труде да кажу да су вакцине много добре, за сада и нема већих проблема, а да ли ће их бити, то ћемо тек да видимо", закључује професор Каменов и још једном подвалчи да апсолутно безбедна вакцина не постоји, али и да се морамо заштитити од коранавируса.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала