Америка послала бомбардере на Блиски исток

CC BY 2.0 / Flickr / frielp / Бомбардер Б-52Х Стратофортрес
Бомбардер Б-52Х Стратофортрес - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка војска послала је два бомбардера Б-52Х на Блиски исток у оквиру текућих напора за одвраћање Ирана од потенцијалних напада, а усред повећаног ризика у региону, изјавио је високи амерички војни званичник.

„Лет се није односио ни на какву 'увредљиву' акцију, радило се о одвраћању Ирана од акције“, рекао је неименованои високи амерички војни званичник Гласу Америке, додајући да је војска недавно приметила забрињавајуће индикаторе у Ираку у смислу да Иран или снаге повезане са Ираном можда планирају нападе.

Ти показатељи, заједно са континуираним смањењем броја америчких трупа у Ираку и предстојећом годишњицом америчког удара у ком је убијен командант иранске елитне Кудс формације Касем Сулејмани стварају натпросечни ризик од погрешне процене Ирана, рекао је високи амерички војни званичник.

Два бомбардера Б-52Х полетела су из ваздухопловне базе Барксдејл у Луизијани и нису бацала бомбе током своје мисије „кратког обавештавања“, а уместо тога, мисија у региону била је замишљена тако да одврати Ирак од агресије и поново увери савезнике, наводи се у изјави америчке Централне команде, која надгледа америчке војне операције на Блиском истоку, преноси Танјуг.

„Способност летења стратешким бомбардерима преко пола света у непрекидној мисији и брза интеграција са више регионалних партнера показује наше блиске радне односе и нашу заједничку посвећеност регионалној безбедности и стабилности“, рекао је шеф америчке Централне команде Кенет Френк Мекензи у саопштењу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала