Бизарна нуспојава: Примили аустралијску вакцину против короне па добили лажно позитиван тест на ХИВ

© Фото : PixabayШприц
Шприц - Sputnik Србија
Пратите нас
Аустралија је обуставила развој домаће вакцине против корона вируса након што су учесници у клиничким испитивањима имали лажно позитивне резултате теста на ХИВ.

Вакцина, који су направили Универзитет у Квинсленду и биотехнолошка компанија ЦСЛ, покренула је јак имуни одговор на ковид 19 у првој фази испитивања, али је такође довела до неких несрећних компликација које укључују још један опасан вирус. Антитела која су штитила учеснике од инфекције вируса корона довела су и до лажних позитивних резултата на ХИВ тестовима.

Иако се ниједан учесник испитивања заправо није заразио ХИВ-ом, аустралијски министар здравља Грег Хант признао је да бизарни нежељени ефекат омета откривање ХИВ-а. За ХИВ који напада имунолошки систем још увек не постоји лек, а ако се ХИВ не лечи може довести до АИДС-а. 

Лабораторијска испитивања - Sputnik Србија
Француски нобеловац открива: У корони се налазе и честице ХИВ-а

Према наводима креатора вакцине, решавање проблема могло би да потраје годину дана. Овај неуспех подстакао је ЦСЛ и аустралијску владу да откажу другу и трећу фазу испитивања.

Премијер Аустралије Скот Морисон је рекао да та вакцина неће бити део вакцинационог плана. Претходно је влада наручила 51 милион доза ЦЛС вакцина и средином 2021. године била је планирана масовна вакцинација, преноси РТ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала