Додик: Неприхватљиво да правосуђе у БиХ буде под утицајем странаца /видео/

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICСрпски члан Председништва БиХ Милорад Додик
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је правосуђе у БиХ под утицајем међународног фактора и Делегације ЕУ који намећу решења и траже пресуде судова које би одговарале политичком развоју у БиХ, што је за Републику Српску неприхватљиво.

„Стално се од нас тражи да не утичемо на правосудне институције, а видимо да Европљани утичу путем Делегације ЕУ у БиХ, затим персонал амбасада САД и Велике Британије у БиХ, као и нелегални Савет за спровођење мира. Све су урадили да правосуђе буде зависно од њих, а не да буде одговорно народу“, рекао је Додик.

Он је истакао да су се и европске амбасаде придружиле хајци коју спроводе Обавештајно–безбедносна агенција БиХ и муслимани у Сарајеву против председавајућег Високог судског и тужилачког савета БиХ Милана Тегелтије.

„То се говори јавно, а Амбасада САД у БиХ је објавила неколико саопштења што је веома необично, ако се полази од става да се не мешају у унутрашње ствари других земаља. Нажалост, масовно се мешају у рад правосуђа у БиХ“, рекао је Додик.

Он је нагласио да Републици Српској није потребна постојећа пракса у БиХ када је реч о правосуђу и да ће се борити се против ње.

„СДА је пре годину говорила да јој је правосуђе измакло контроли и да јој треба бити враћено. Амбасаде САД, Велике Британије и Делегација ЕУ у БиХ су у функцији СДА и враћања њеног утицаја у правосуђе БиХ“, рекао је Додик.

Он је поновио да је Република Српска за разговор, а не за камуфлаже које су биле до сада.

„Камуфлажа међународне заједнице је довела до неефикасног правосуђа који они сада желе да реформишу. Желе да донесу малу измену у Високом судском и тужилачком савету БиХ како би га учинили још више зависним од међународног фактора што је неприхватљиво, па макар долазило и из ЕУ. Ово ћемо стално понављати“, закључио је Додик, преноси РТРС.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала