Нико не може да гарантује да ће „Фајзер“ испоручити договорену количину вакцина Србији

© AP Photo / Frank AugsteinВакцина против вируса корона
Вакцина против вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Са „Фајзеровом“ испоставом у Београду договорена је испорука свих 1,8 милиона доза вакцине Србији током 2021. године. Да ли ће ова количина бити испоручена према плану који је предвиђен, нико не може да гарантује, али се надамо да ћемо добити довољно вакцина за постизање колективног имунитета.

Ово за Спутњик каже државни секретар при Министарству здравља Мирсад Ђерлек на питање да ли се може рећи да је Србија преварена због тога што се свакодневно мењају подаци о томе када би могла да почне масовна вакцинација становништва, с обзиром на то да је већ половина свих залиха вакцина на глобалном нивоу већ купљена од стране развијених земаља.

На то је указала премијерка Србије Ана Брнабић наводећи и податак да је, примера ради, Канада унапред купила толико вакцина да може пет пута да вакцинише сваког Канађанина. Она је додала да верује да ће земље попут Канаде бити солидарне и да ће вакцине дати или продати другима, али да „оне неће доћи док се имућније земље прво не вакцинишу и стекну додатну предност над осталим светом“.

Да ли ће „Фајзер“ моћи да испоштује договорено

„Ми смо у ситуацији да имамо нешто оптимистичнију слику по питању вакцина, али је борба тешка и мучна, и одвија се сваки дан. Јуче сам разговарала са произвођачем вакцина која ће ускоро бити регистрована у ЕУ, и до којег смо једва дошли. Он нам је рекао: 'Да, можете да добијете вакцину од нас, у четвртом кварталу 2021. године, до тада смо продали'“, рекла је премијерка.

© REUTERS / DADO RUVICПитање је да ли ће Фајзер моћи да обезбеди милион и осамсто доза вакцине за Србију, каже државни секретар Мирсад Ђерлек.
Нико не може да гарантује да ће „Фајзер“ испоручити договорену количину вакцина Србији - Sputnik Србија
Питање је да ли ће Фајзер моћи да обезбеди милион и осамсто доза вакцине за Србију, каже државни секретар Мирсад Ђерлек.

Србија од самог почетка води билатералне и међународне преговоре о набавци вакцине обезбедивши почетком новембра 1.8 милиона доза уз плаћање аванса од 8 милиона долара, а према речима премијерке вероватно ће морати да се издвоји још између 50 и 60 милиона долара за вакцину против вируса корона.

„Да ли ће моћи „Фајзер“ да организује толику производњу и да испоручи не само нама милион и осамсто доза, а сигурно су цифре за неке друге државе енормно велике, то ћемо морати да сачекамо да бих могао да дам конкретан одговор, јер овом приликом се морам оградити око тога. То је прича коју сам ја добио од „Фајзерове“ испоставе у Београду да је договорено о испоруци ових количина, да ли је то сигурно, то у овом тренутку не могу да потврдим“, сведочи Ђерлек за Спутњик.

Масовна вакцинација у мају 2021.

Он подсећа да долазак било које вакцине у Србију зависи и од става Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС) која врши процену и одобравање вакцина, али да је предвиђено да Србија у првом кварталу добије 350.000 доза (до краја јануара), у другом и трећем по 500.000 и у четвртом 450.000 доза вакцине против корона вируса.

Према његовим речима, масовна вакцинација у Србији према том плану могла би да почне на пролеће, односно у мају месецу.

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаДвадесет доза руске вакцине "Спутњик ве" налазе се на испитивању у Агенцији за лекове и медицинска средства.
Нико не може да гарантује да ће „Фајзер“ испоручити договорену количину вакцина Србији - Sputnik Србија
Двадесет доза руске вакцине "Спутњик ве" налазе се на испитивању у Агенцији за лекове и медицинска средства.

Пред АЛИМС-ом се тренутно налази документација за регистрацију „Фајзер-Бионтек“ вакцине, као и 20 доза „Спутњик Ве“ вакцине које се налазе на лабораторијској провери.

„Имамо ми још времена, не можемо се тако брзо изјашњавати да је Србија преварена, посебно што је Спутњикова вакцина код нас већ у Агенцији на испитивању. Ја сам пратио изјаве председника Путина и других чланова врха државе Русије, да су сви они спремни да помогну свима који су заинтересовани не само у смислу вакцина, већ и у сарадњи у борби са ковидом. Тако да ћемо видети како ће се завршити ситуација са „Фајзером“, још је то у Агенцији“, каже Ђерлек за Спутњик.

Батут и Торлак спремни

Наш саговорник указује да оно што је стуб Европске уније, а то је била солидарност и једнакост, ни у првом ни другом таласу није дошло до изражаја, као и сада када су вакцине у питању. Он додаје да ипак постоје неке земље које су приоритет у односу на друге као и да „изгледа да се сви боље упознамо када дође до неке тешке ситуације“.

Ђерлек наводи да се свакодневно води велика борба за обезбеђивање вакцина, али да се све мења из часа у час, слично као што је то било у случају „борбе“ за респираторе на почетку пандемије.

„Није баш слична роба, али је евидентно да је помама и потражња за вакцинама слична као и за респираторима. Тако да можда стање у овом тренутку није обећавајуће, али не значи да за десетак, петнаест дана неће бити боље. Оно што могу да кажем је да смо ми спремни да преузмемо све количине вакцине. Заједно са Батутом и Торлаком смо све разрадили и надамо се да ћемо добити довољне количине вакцине како бисмо постигли колективни имунитет“, закључује Ђерлек.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала