„Отклон од дистанце“: Не одустајемо од (културног) живота!

© Фото : Facebook/Međunarodni beogradski sajam knjigaМухарем Баздуљ, Марија Радић и Властимир Судар на трибини посвећеној Меши Селимовићу
Мухарем Баздуљ, Марија Радић и Властимир Судар на трибини посвећеној Меши Селимовићу - Sputnik Србија
Пратите нас
Онлајн трибине Међународног београдског сајма књига почеле су данас уз живи пренос на „Фејсбуку" с Београдског сајма, а организатори истичу да им је жеља била да покажу да поштовање свих противемидемијских мера не значи одустајање од културног живота.

Под слоганом „Отклон од дистанце“ данас и сутра одржава се осам трибина на којима се говори о Бориславу Пекићу, Меши Селимовићу, превођењу, књижевности за децу, медијима у условима короне, а сви снимци ће бити доступни на „Јутјуб" каналу Сајма.

Од планираних 50 трибина уживо – осам онлајн

Уредник програма Београдског сајма књига, писац Вуле Журић за Спутњик каже да су од 50 трибина које су биле припремљене за овогодишњи Сајам одабрали најзначајније.

„Након програма крајем октобра на Тргу Републике, где су издавачи који немају своје књижаре продавали књиге и дружили се са својим читаоцима, ми смо одлучили да од 50 трибина, које би биле одржане да је Сајам био организаван, одабрали по нешто из сваког циклуса“, објашњава Журић.

© Фото : Facebook/Međunarodni beogradski sajam knjigaМарија Ђорђевић, Мелиха Правдић, Сања Милић и Вуле Журић на трибини „Култура у медијима у доба короне“
„Отклон од дистанце“: Не одустајемо од (културног) живота! - Sputnik Србија
Марија Ђорђевић, Мелиха Правдић, Сања Милић и Вуле Журић на трибини „Култура у медијима у доба короне“

Он додаје да је програм трибина био спреман још у мају, јуну, иако је и тада било јасно да ће бити тешко организовати Сајам у условима пандемије.

„Припремали смо се као да ће Сајма бити. Наравно да смо били свесвни да су шансе мале, али упркос томе направио сам, као и прошле године, програм, можда мањег обима, али све је било обухваћено – наша савремена књижевност, разни јубилеји...Требало је да се говори о годишњицама рођења и смрти Фелинија и Хичкока, Слободана Селенића, Скендера Куленовића итд. Од тог обиља смо одабрали оно што смо сматрали најважнијим и врло сам захвалан људима са Сајма који су ово организовали и свим људима који су пристали да учествују“, истиче Журић.

Отклон од дистанце уз дистанцу и књижевност

Наглашава да је данас велика ствар одлучити се негде ићи и бити у друштву.

„Управо смо због тога овај програм назвали 'Откон од дистанце'. Људи на трибинама неће кршити мере, поштоваће се прописана дистанца, мериће се температура, носиће се маске, али желели смо да покажемо да придржавање свих мера не значи одустајање од културног живота, тако да је ово мали допринос у тренутку када се скоро ништа не дешава, када људи у позориштима, оркестрима покушавају чак и недељом од поднева да наступају. Хоћемо да покажемо да култура може да постоји чак и када не постоји физички простор за њено одигравање. То није проблем када су у питању књиге и људи који се књигама баве. Они могу да причају кад год хоћете и о чему год хоћете“, појашњава Журић.

Још један од разлога за одржавање трибина, према Журићевим речима, јесте да покажу да је овим данима разноразних свађа у свету, могућ смирен, добар разговор.

„Желимо да скренемо пажњу да људи и који не мисле исто о некој теми, могу лепо да разговарају, да се не посвађају, већ да једним одмереним тоном и добрим језиком кажу једни другима и свима нама шта мисле“, додаје Журић.

© Фото : Facebook/Međunarodni beogradski sajam knjigaЈасминка Петровић, Урош Петровић и Гордана Главинић на трибини посвећеној књижевности за децу
„Отклон од дистанце“: Не одустајемо од (културног) живота! - Sputnik Србија
Јасминка Петровић, Урош Петровић и Гордана Главинић на трибини посвећеној књижевности за децу

Трибине са Московског сајма књига

Разговори са страним ауторима, што је једна од значајних тековина Београдског сајма књига, овога пута изостају, а Журић најављује снимљене трибине са Московског сајма књига.

„Постојале су жеље и идеје, али нисмо дошли у фазу да зовемо стране писце да буду гости на Сајму. Румунија је требало да буде почасни гост и њих смо контактирали, али тамо је ситуација страшна већ дуго и они стварно имају много преча посла него да се баве овим. Љубитељи књиге ће морати да се задовоље нашим домаћим снагама, а верујте да можемо да организујемо десет пута оволико трибина и не би био исцрпљен број говорника који имају шта да кажу и теме о којима може да се разговара“, истиче Журић.

Претходних дана нешто слично је организовано у оквиру Московског сајма књига.

„Београдски и Московски сајам већ дуго сарађују и пред Нову годину ћемо емитовати неколико трибина које смо добили од колега из Москве. Направићемо неку врсту размене. Ако се ово покаже успешним, можда ћемо током пролећа реализовати још по неки циклус од ових трибина, све у наду да ће крај следећег оклтобра бити нормалан, а не 'новонормалан' и да ће бити могућности да се одржи Сајам књига. Да ли ће он бити шездесет пети, који је требало да буде ове године, или шездесет шести, видећемо, само да буде одржан како треба“, каже Журић.

Наш саговорник се, ипак, нада да онлајн трибине неће постати пракса у будућности.

„Ми се надамо да ће ове бити само садашњост и да ће брзо постати прошлост. Морамо у то да верујемо. Кад тад ће то бити прошлост. Сутра ћемо да разговарамо како нам се дешава оно што је Пекић писао и то 30 година након његове смрти“, истиче Журић.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала