Председник Словеније: Европској унији није приоритет проширење земљама Западног Балкана

© AFP 2023 / KHALIL MAZRAAWIБорут Пахор
Борут Пахор - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Словеније Борут Пахор рекао је да Европској унији тренутно није приоритет проширење земљама Западног Балкана.

Пахор је то казао учествујући на To be secure (2БС) Форуму у Подгорици, додајући да је разочаран што се политика проширења тренутно не налази високо на агенди Уније.

„Све земље кандидати за чланство у Европској унији (ЕУ) треба да испуне своје задатке, али и Брисел треба да има конструктивнији приступ према државама Западног Балкана“, оценио је Пахор, преносе подгоричке Вијести.

„Заиста жалим што је Брисел тренутно оптерећен другим проблемима, почев од здравствене кризе, преко Брегзита и других проблема, па му проширење Уније чланством земаља Западног Балкана није приоритет“, рекао је Пахор.

Он сматра да би Брисел донео мудру одлуку да одмах унапреди преговоре са земљама кандидатима са овог подручја.

„Наравно, све земље кандидати треба да ураде свој посао, има доста задатака на агенди који се морају испунити, али и Брисел треба да има конструктивнији приступ“, сматра Пахор.

Он је навео да је за земље Западног Балкана обесхрабрујуће оно што се догодило са Северном Македонијом.

„Та земља је испунила све што је од ње тражено, урадили су све што је требало да се уради, а ЕУ је застала”, казао је Пахор.

Он је додао да је то велика грешка коју ће бити тешко исправити.

„Мој задатак је да подсетим моје колеге да се ово питање не сме занемарити“, рекао је Пахор, наводећи да би било добро да ЕУ посматра те земље као један блок и да их тако прими у заједницу.

Зграда Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија
Нова политика ЕУ за Балкан: Испуните све услове и - нећемо вас примити!

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски казао је да се не усуђује да прогнозира будућност земаља Западног Балкана у наредних десет година, али да би волео да „сведочи позитивном сценарију који био могао да се догоди“.

„Тај позитивни сценарио би подразумевао да преговори са Северном Македонијом одмах почну, да се преговори са Црном Гором и Србијом одмах убрзају, да се, уз посредовање Брисела, убрза дијалог Београда и Приштине, и коначно - да се „залеђена држава“ Босна и Херцеговина деблокира”, навео је Пендаровски.

Према његовим речима, за све што земље кандидати треба да ураде, а што треба испунити, потребна је и воља Брисела.

Пендаровски је упозорио да је за грађане врло дестимулативно када једна земља попут Северне Македоније испуни све што се од ње тражи, а преговори да се одложе.

„Имамо проблем да објаснимо грађанима шта се догађа“, додао је Пендаровски.

Он је казао да, и поред тога што нова методологија предвиђа да земље у преговорима не могу бити блокиране због билатерарних неспоразума, Северна Македонија је баш блокирана, не због неког текућег проблема, већ због „неког историјског наслеђа“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала