Путин: Партнерима у ЕАЕУ смо дали тестове за ковид, разматрамо испоруке вакцина

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПутин: Партнерима у ЕАЕУ смо дали тестове за ковид, разматрамо испоруке вакцина
Путин: Партнерима у ЕАЕУ смо дали тестове за ковид, разматрамо испоруке вакцина - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин рекао је да је Русија предала партнерима у Евроазијској економској унији (ЕАЕУ) тест-системе за утврђивање присуства вируса корона а да се сада разматрају испоруке вакцина.

Путин је учествовао на седници Вишег савета ЕАЕУ.

„Партнерима смо предали тест-системе за преко 900.000 тестова на присуство вируса корона, испоручујемо и наставићемо да испоручујемо лекове, средства заштите... Руски стручњаци су у сталном контакту с колегама из земаља петорке, пружају консултативну помоћ, деле искуство. У регионе Уније који су најугроженији ковидом упућени су тимови наших епидемиолога, мобилне лабораторије. Сада се ради на питању испоруке вакцине ‘Спутњик Ве’“, рекао је руски председник.

Према његовој оцени приоритет за земље ЕАЕУ јесте да се спречи одложени негативан утуцај пандемије на привреду, за шта је неопходна још тешња међусобна сарадња и интеграција.

Путин је рекао и да Русија подржава предлог стратегије развоја интеграције у оквиру ЕАЕУ  до 2025. године, који предвиђа успостављање заједничког тржишта роба, услуга, капитала и радне снаге, као и формирање јединственог дигиталног пространства.

Он је поздравио и одлуку да се Узбекистану и Куби додели статус посматрача, истичући да су то традиционални партнери чланица ЕАЕУ, коју, уз Русију, чине и Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан. Савез постоји од 205. године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала