Риба прогутала ајкулу: Невероватан снимак са дна мора

© Фото : screenshot/ ScienceAlertVideosРиба прогутала ајкулу: Невероватан снимак са дна мора
Риба прогутала ајкулу: Невероватан снимак са дна мора - Sputnik Србија
Пратите нас
Гозбе су реткост на неплодном пејзажу океанских дубина. Међутим, проучаваци морског дна били су одушевљени када су прегледали драматичан снимак на коме ајкуле прождиру сабљарку, а затим и саме бивају плен.

Видео који је објавила америчка Национална управа за океане и атмосферу (НОАА) приказује  узбудљиву и уједно страшну заседу морског чудовишта које се не виђа тако често. .

Акција се одиграла на дубини од око 450 метара у близини успона на морском дну 130 километара од обале Јужне Каролине, пише „Сајенс алерт“.

Током тражења олупине нафтног танкера, возило на даљину, „Дип дискаверер“ налетело је на остатке 2,5 метра дуге сабљарке коју је јело скоро десетак ајкула.

Ајкуле са снимка су две врсте спорих, дубокоморских риба, које се обично називају ајкулама-спавачима. Две веће јединке вероватно су биле врста морског пса грубе коже. Друге припадају релативно новооткривеној животињи Squalus clarkae.

Обе врсте ајкула-спавача обично се налазе на оваквим дубинама, тромо крстарећи док се не нађе који залогај. Или, као у овом случају, док не падне с неба.

Осећајући да је храна близу помоћу струјања или откривајући вибрације, верује се да могу да путују са велике удаљености ради ручка.

Шта год да је привукло ајкуле, привукло је и огромну „рибу олупника“, која се послужила једним од гостију са трпезе.

Ове масивне рибе називају се и каменим басом. Могу бити веће од 2 метра и обично се крећу око дубоких водених пећина и олупина бродова, по чему су и добиле назив.

Погледајте и:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала