Секс афере тресу ФБИ

© REUTERS / GASTON DE CARDENASФБИ
ФБИ - Sputnik Србија
Пратите нас
Током истраживачког рада америчка агенција „Асошијетед прес“ открила најмање шест оптужби за сексуално узнемиравање против високих званичника ФБИ. Подаци до којих је АП дошао указују да су оптужени прошли без дисциплинских поступка и без кривичног гоњења.

Откривено је да је један од високих званичника ФБИ сексуално малтретирао чак осам запослених. Пошто је то откривено напустио је биро без казне.

Из бироу у пензију отишао је и један од помоћника директора америчког Федералног истражног бироа пошто је оптужен да је у пијаном стању,  непримерено додиривао жену која му је била подређена.

И још један високо рангирани агент се пензионисао након што је оптужен да је уценом приморавао младу службеницу на сексуалне односе.

Новинска агенција истиче да су сви оптужени званичници ФБИ избегли дисциплинске поступке и тихо напустили своје функције без кривичног гоњења. Пребацивани су на друга задужења или пензионисани, при чему су задржали пуну пензију и бенефиције чак и након што су током истраге поткрепљене тврдње да су починили сексуални преступ.

Они то гурају под тепих“, каже бивша аналитичарка ФБИ која је у оптужила надређеног специјалног агента да јој је лизао лице и непримерено је додиривао на једној журци 2017. године. Она је напустила биро, а пати и од посттрауматског стресног поремећаја (ПТСД).

ЦИА - Sputnik Србија
Тајни пројекти ЦИА: „Хаос“, „Менхетн“, „Гладио“ – Дрогирање градова, испирање мозга, рушење власти

Жена која ј тражила да остане анонимна у разговору за АП је рекла да је веома обесхрабрујуће када ФБИ, који себе сматра врхунском организацијом за спровођење закона, дозвољава људима за које зна да су криминалци да се пензионишу или настављају каријере у областима повезаним са спровођењем закона.

Рекла је да јој је нападач претио најмање два пута, да се знало за његово „дрско понашање“, али да се увек извлачио. Навела је и да је веровала у мисију и вредности бирао, али да је приликом пријаве случаја била скрајнута.

Како су пролазили агенти оптужени за сексуални преступ говори и један о новијих случајева у ком је специјални агент оптужен да је мучио, малтретирао и манипулисао жртвом напустио службу без дисциплинског поступка и отворио потом адвокатску канцеларију.

У реаговању на оптужбе из ФБИ су устврдили да имају политику нулте толеранције према сексуалном малтретирању. Навели су и да су оптужбе против надређених резултирале њиховим уклањањем с положаја док се случајеви истражују и суди.

Последњи пут када је Канцеларија генералног инспектора спровела свеобухватну истрагу сексуалних преступа у ФБИ, откривено је 343 „преступа“ у периоду од  2009. до 2012. године, укључујући и три случаја снимања жена без одеће, без њиховог пристанка.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала