Упознајте Србина из Немачке – највећу енигму светског тениса

© AFP 2023 / BRENTON EDWARDSСаша Бајин, немачки тениски тренер српског порекла
Саша Бајин, немачки тениски тренер српског порекла - Sputnik Србија
Пратите нас
Саша Бајин, немачки тениски тренер српског порекла, годинама важи за једну од занимљивијих и искренијих особа у „белом спорту“.

Бајин је у интервјуу за специјализовани портал „Тенис“ говорио о проблемима са којима су се особе из његовог света суочиле.

Тридесетшестогодишњак је тренерску каријеру почео као спаринг-партнер чувене Американке Серене Вилијамс, да би нешто касније сарађивао са одређеним бројем врхунских играчица – Наоми Осаком, Кристином Младеновић, Дајаном Јастремском и, од наредне сезоне, Каролином Плишковом.

Колико његова играчка каријера није била успешна – а није, јер му је најбољи ренкинг каријере био 1149. место на планети – толико му је тренерска, барем за сада, успешна.

Бајин је Серени служио као спаринг-партнер пуних осам година, током којих је Американка освојила велики број Гренд слем титула, а уједно је на исти начин помагао и другим припадницама самог тениског врха – Викторији Азаренки, Слоун Стивенс и Каролини Вознијаки.

Ипак, на успех је чекао све до 2017. године када је преузео кормило стручног штаба јапанско-америчке играчице Наоми Осаке, која је радећи са српско-немачким зналцем две Гренд слем титуле.

За 2018. годину је добио награду тренера сезоне, а наредну је почео тријиумфално, пошто је Осака освојила Аустралијан опен.

Недуго затим, Саша и Наоми су раскинули сарадњу поприлично напрасно.

То је Бајину донело прилику да сарађује са Кристином Младеновић, Францускињом која такође вуче српско порекло.

Њени навијачи су очекивали повратак у најбољу форму без које је била неко време, поготово с обзиром на Бајинов педигре.

​Сарадња је потрајала око шест месеци, па је убрзо дошло до новог раскида.

И, поново, мање-више напрасно.

Малтене одмах након ситуације са Кристином покренута је прича са Дајаном Јастремском, младом надом украјинског, али и светског тениса.

Дајани и Саши је поприлично засметао вирус корона, велику препреку је створио не само њима, већ и целокупној организацији тениских турнира, као и, наравно, целом свету.

„Ја сам тренер који воли да буде са својим штићеником готово целе године. Постоји много играча који желе тренера само током 25 недеља у години, а то је посебно случај код мушкараца. Ја то не желим. Ја желим да будем стопроцентно одговоран – како за успехе, тако за неуспехе. Са Дајаном сам био на УС опену и Синсинатију, али је пре тога нисам видео шест месеци. То, онда, није био мој рад“, искрено је говорио о ситуацији Бајин у интервјуу за „Тенис“.

Да ситуација између Дајане и Саше буде бизарнија, раскид сарадње је дошао не само после лошег издања на УС опену, већ због коментара на друштвеним мрежама.

У мечу трећег кола турнира, Јастремска је доживела пораз од Наоми Осаке, некада тенисерке коју је тренирао управо Бајин.

Он јој је победу над тада још својом штићеницом честитао путем Твитера, а то се, благо речено, није свидело Украјинки.

„Ја стварно не желим да верујем у то. Не желим много о томе ни да говорим, јер је за то мене нешто што није вредно помена. Можда је Дајани засметало то што сам од свих особа честитао Наоми. Али, ја то увек радим. Честитам другом тиму, али овог пута јој је то можда мало засметало. Сигуран сам да нисмо због тога прекинули сарадњу. До тога је дошло због различитог приступа“, поделио је своје мишљење Бајин.

​Боравак у самом врху светског тениса Бајину је донео близак сусрет са свим проблемима који постоје, као и са додатним потешкоћама које су настале појављивањем вируса корона, те прекидом сезоне.

Оно што је тенису направило можда још већи проблем него вирус корона је недостатак комуникације и професионалности коју су показали АТП и ВТА, кровне организације мушког и женског тениса.

Одлагања и отказивања турнира, промене у распореду и друге битне ствари долазиле су до протагониста „белог спорта“ углавном путем Твитера – баш када су долазиле и до новинара, навијача и свих осталих мање битних људи.

Потпуна збрка десила се на овогодишњем УС опену, када је Беноа Пер добио позитиван тест на вирус корона.

„Ми смо били заједно у хотелу. Поставио сам им питање и добио сам одговор да информација не би требало да се ни са ким дели. Али, ја сам им рекао да је требало да нас на неки начин обавесте, пошто је комуникација доста битна. То је једна од разлога због којег сам и даље на Твитеру. Тамо осим таквих информација и токсичне атмосфере нема ничега“, испричао је Бајин.
© AFP 2023 / Harry HowСаша Бајин, тениски тренер, и Наоми Осака, јапанско-америчка тенисерка
Упознајте Србина из Немачке – највећу енигму светског тениса - Sputnik Србија
Саша Бајин, тениски тренер, и Наоми Осака, јапанско-америчка тенисерка

После бројних критика Бајина и других високорангираних тениских личности ситуација у комуникацији АТП, ВТА и Гренд слем организатора са играчима и тренерима јесте постала боља, али је далеко од савршене.

Конфузија је кренула од Индијан Велса, турнира који је у марту ове године постао први који је отказан због ширења пандемије. И о тој ситуацији Бајин има занимљиву причу.

„Ја сам тада изашао са једног тренинга и пришла ми је једна жена. Питала ме је шта мислим о томе да се откаже турнир. Питао сам је: Који турнир? Пре тога нисмо добили ниједну поруку о томе да турнир уопште може да се откаже. Требало је играче више да укључе у тај разговор и комуникација мора да буде боља“, изјавио је Бајин у интервјуу за „Спокс“ раније ове године.

Један од главних људи који су показали иницијативу за побољшањем поменуте ситуације је Новак Ђоковић, који је недавно покренуо сопствену, независну организацију под именом Асоцијација професионалних тенисера и тенисерки (ПТПА).

Новак је наишао на велики број критика, али и порука подршке, а Бајин тренутно не стаје ни на једну страну, већ аполитички одговара на питања везана за тему.

„Ја подржавам оно што је добро за играче. Али, немам неко значајно мишљење о тој теми. Морао бих да се састанем са директорима турнира и супервизорима како би ми они представили своје ставове, а њих не познајем најбоље. Знам шта смета играчима, јер сам тренер и са њима сам у свему томе. Зато подржавам све што је добро за играче“, искрен је био Бајин.

Бајин је у овом интервјуу, као и у неким претходним, јасно показао да не жели да се меша у ствари у које није у потпуности упућен, али да је спреман да без много размишљања стане на страну којој је приврженији.

Новак Ђоковић - Sputnik Србија
„Нико у својој земљи није урадио оно што је Новак у Србији“

На сличан начин за сада тече његова тренерска каријера, пошто је након великих успеха са Сереном Вилијамс и Наоми Осаком имао две не баш најуспешније сарадње са Младеновићевом и Јастремском.

Поменути епитет тренера године дошао је сада већ, у свету професионалног спорта, давне 2018. године, па очекивања која је тада представио пред собом, реално гледано, нису испуњена. Барем не са стране посматрача и аналитичара.

Немац српског порекла свакако има само 36 година и не доводи се у питање његова стручност, као ни његова преданост ономе са ким сарађује. Сигурно не због једног генерално безазленог „твита“.

Нова година пред Сашу Бајина ставља нове изазове, односно покушај да двадесетосмогодишњу Чехињу са шесте позиције ВТА ранг листе врати на прву, коју је заузимала пре око две и по године.

Али, такође, и изазов да себе врати на пут који су му сви предвиђали док је био први човек тима Наоми Осаке.

​►Хаотична година Немца руског порекла – све је почело Новаковим позивом у Београд

Амерички тенисер: Стао сам уз Новака, ради ствари које нису уобичајене

Ни Ђоковић, ни Федерер, ни Надал – већ Медведев

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала