СЗО: Милијарду вакцина за сиромашније државе

© AP Photo / Anja NiedringhausЛого Светске здравствене организације (СЗО)
Лого Светске здравствене организације (СЗО) - Sputnik Србија
Пратите нас
Скоро једна милијарда доза водећих кандидата за вакцину против ковид-19 обезбеђена је за земље са малим и средњим дохотком у оквиру "Ковакс" програма, саопштила је Светска здравствена организација.

Генерални директор СЗО Тедрос Гебрејесус је на данашњој конференцији за новинаре одржаној у Женеви рекао да у „Ковакс“ програму учествује 189 земаља, објавио је Ројтерс, преноси Танјуг.

„Ковакс“ представља глобалну иницијативу СЗО за праведну дистрибуцију залиха будућих вакцина против корона вируса, како у богате, тако и у сиромашне државе.

Главна научница СЗО Сумја Сваминатан додала је да СЗО очекује да ће у наредним недељама донети одлуке о томе да ли ће дати одобрење за хитну упоребу вакцина коју су произвеле компаније „Фајзер“, „Модерна“ и „Астразенека“.

Како наводи Ројтерс, одобрење СЗО могло би да омогући да вакцина буде распоређена у неким земљама, у којима национални здравствени регулатори и даље нису у могућности да спроведу евалуацију.

Сваминатан је рекла да је најмање 10 компанија изразило интерес или предало захтев за хитно одобрење кандидата за вакцину.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала