Ђоковићево „двориште“ се сели у Дубаи, а Србин добија шампионски третман

© AP Photo / Mark SćiefelbeinНовак Ђоковић након освојене титуле у Мелбурну
Новак Ђоковић након освојене титуле у Мелбурну - Sputnik Србија
Пратите нас
Новак Ђоковић ће током наредног издања Аустралијан опена бити привилегован на занимљив, никада раније виђен начин.

Аустралијан опен 2021. године биће занимљив не само зато што ће бити први велики турнир сезоне, већ због много тога другог.

Почетак турнира је већ одложен и за сада је планиран за 8. фебруар, око две недеље касније него што је то био случај претходних година.

Новак Ђоковић је раније најавио да ће се појавити у Аустралији и ту покушати да одбрани трофеј који је прошле сезоне у свом другом „дворишту“ освојио по рекордни осми пут у каријери.

Сваки претходни пут српски тенисер није имао никакве привилегије због тога што је на турнир долазио као актуелни шампион, али то се ове сезоне мења.

​Због ситуације са вирусом корона, Тениски савез Аустралије је у договору са тамошњим властима донео одлуку да ограничи број људи који могу да са тенисерима и тенисеркама дођу у комплекс турнира.

Међутим, како преносе тамошњи медији, правила неће бити иста за све.

Ђоковић ће, као и остали бивши шампиони овог турнира, моћи са собом да поведу четири члана своје „посаде“ – више него било ко.

По три особе ће моћи да поведу сви играчи који се налазе у Топ 10, једна мање биће дозвољена свима осталима, док ће максимално једна (односно две по тиму) бити дозвољена дубл играчима.

Слична ситуација виђена је и током ове сезоне, када су играчи могли да са собом поведу само одређен број људи, па је, на пример, Новак морао да бира између Горана Иванишевића и Марјана Вајде.

Проблем који су многи тада истакли је тај што је апсолутно неопходно играчима да уз себе имају главног тренера и физиотерапеута, што ће у синглу бити могуће, али све преко тога ће бити привилегија успешнијих.

Саша Бајин, немачки тениски тренер српског порекла - Sputnik Србија
Упознајте Србина из Немачке – највећу енигму светског тениса

Овакву одлуку многи сматарају погрешном, пошто је тешко пронаћи логику у томе да се онима који су боље рангирани дају додатне привилегије на пољу на којем већ имају предност.

Оно што ће бити још занимљивије је то како ће изгледати квалификације овогодишњег издања турнира.

Квалификације за турнир у Мелбурну неће бити одржане у Аустралији, већ највероватније у Дубаију, одакле ће тенисери и тенисерке директно отпутовати у такозвани „мехур“.

Прелиминарна фаза планирана је за 9. јануар, после чега ће играчи чартер летовима плаћеним од стране Тениског савеза Аустралије отпутовати на турнир.

© AP Photo / Frank Franklin IIСкупљач лоптица на тениском терену
Ђоковићево „двориште“ се сели у Дубаи, а Србин добија шампионски третман - Sputnik Србија
Скупљач лоптица на тениском терену

По доласку ће, заједно са својим тимом, морати да буду у двонедељној изолацији, али ће истовремено моћи да тренирају и припремају се за турнир.

Мораће да буду негативни на тесту на вирус корона по доласку, а додатно тестирање биће обављено трећег, седмог, десетог и четрнаестог дана карантина.

„Било нам је потребно одређено време, али добре вести су те што ћемо моћи да одржимо Аустралијан опен“, рекао је председник Савеза Крег Тајли.

Након што буду први пут негативни моћи ће да тренирају само са једним играчем све до седмог дана изолације. Од осмог дана, уколико буду имали три негативна теста заредом, моћи ће да тренирају у групама од максимално четири особе.

Главни жреб би требало да почне 8. фебруара, односно неколико дана након што сви тенисер и тенисерке изађу из карантина.

Играчи и играчице ће у бити лимитирани на излазак из хотелске собе у трајању од максимално пет сати: два за тренинг, два за теретану и један за оброк.

​За разлику од УС опена, на Аустралијан опену ће, баш као и на Ролан Гаросу, сви бити приморани да у „мехуру“ буду у истом хотелу.

Тиме ће Ђоковић остати без могућности да изнајми кућу и да у њој буде током трајања турнира, што је нешто за шта је истакао да би волео да буде могућност.

„Тениски ренкинг и жеља за тим колико звездица неко жели да има на хотелу немају тежину овде. Људи могу до да желе, али морају да прихвате да не смемо да имамо изузетке“, навео је Данијел Ендрјуз, премијер државе Викторија у којој се одржава АО.

Наведене промене ће оставити значајан ожиљак на ТС Аустралије, који је током текуће године остварио губитак од 4,4 милиона долара – за разлику од претходне сезоне када је профитирао нешто више од десет милиона.

Због тога ће држава помоћи тенису у Аустралији путем програма „Џоб кипер“ са око 4,5 милиона долара, уз два милиона који су већ добили другим путем.

Трошкове летова из Дубаија у Мелбурн, као и трошкове карантина за играче и њихове тимове – укључујући храну, смештај и све остало што је нужно – сносиће такође организатор.

Тајли је додао да ће Аустралијан опен испоштовати раније договорени наградни фонд од 71 милиона долара, као и да ће покушати да повећа награде за пласман у прво коло.

Мекинро подржао Ђоковића: Шта ће нам линијске судије?

Хаотична година Немца руског порекла – све је почело Новаковим позивом у Београд

„Нико у својој земљи није урадио оно што је Новак у Србији“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала