Црногорски министар правде: Нацрт измјена закона о слободи вјероисповјести при крају

© Sputnik / Даниил Африн / Уђи у базу фотографијаМирни протест у одбрану права Српске православне цркве у Црној Гори
Мирни протест у одбрану права Српске православне цркве у Црној Гори - Sputnik Србија
Пратите нас
Нацрт измјена Закона о слободи вјероисповијести је при крају и о њему Скупштина тек треба да одлучује, казао је министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић. Већ је, каже, разговарао с представницима вјерских заједница, које би требало да формирају радну групу која ће се бавити тим питањем.

Текст предложених измјена и допуна Закона о слободи вјероисповијести спреман је и у хитном је поступку што, како објашњава министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић, не обавезује на јавну расправу.

Избрисани су и измијењени спорни чланови Закона.

„Два горућа питања тог Закона јесу чланови 62, 63, и 64 у којим је покушано да се питање имовинског спора рјешава само за једног правног субјекта пред извршним органом, органом Владе, а не пред судом. У посљедњем извјештају ПС СЕ је речено да те одредбе нијесу ни требале ту да се нађу и ми смо то брисали“, навео је Лепосавић, како преносе црногорски медији.

Прецизирани су услови регистрације и евиденције како би се избјегла конфузија и манипулације, каже Лепосавић. Циљ измјена је да сва права и обавезе припадају једнако свим вјерским заједницама.

„У том смислу у Закону нема дискриминације између постојећих вјерских заједница и оних које ће бити у будућности, то не можемо да превидимо, због тога и постоји Закон да би могле вјерске заједнице, да кад се организују и да се пријављују и уписују у јавну евиденцију“, казао је Лепосавић.

Текст са измјенама и допунама Закона, послат је вјерским заједницама.

Министар је већ разговарао са предсатвницима неких вјерских заједница и очекује формирање радне групе која ће радити на новом закону.

„Наше опредјељене је да када се усвоје ове измјене да се одмах организује, ако то желе вјерске заједнице, а не политичари, јавна расправа и да се покрене доношење новог закона, ако то вјерске заједнице желе, уз техничку медијацију државног органа“, навео је Лепосавић.

Састанци са представницима вјерских заједница биће настављени наредне седмице.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала