Нови руски пројекат: Орбитална станица која може да ради бесконачно дуго

© Фото : NASA / Andrew MorganВид на Землю с МКС
Вид на Землю с МКС - Sputnik Србија
Пратите нас
Нова руска орбитална станица, на чијем пројекту ради ракетно-космичка корпорација „Енергија“, може да ради бесконачно дуго.

„Рок трајања је неограничен“, наводи се у документима корпорације у које је РИА Новости имала увид.

Трајност се постиже у првом реду мењањем модула.

Према речима руководиоца Института космичке политике Ивана Мојсејева, слична идеја је пре пет година била предложена „Роскосмосу“.

„Погледајте руски део Међународне космичке станице. Деценије су прошле а он још није довршен. Поставља се питање: Шта радити након што се заврши експлоатација? Ако се у старту крене од принципа да је модул одслужио свој век и да се замењује другим, онда станица постаје ‘вечна’ “, објашњава он.

Русија има велико искуство у изградњи орбиталних станица, али је за сваку која је до сада урађена одређен рок коришћења.

Станица „Мир“ је првобитно требало да буде у употреби пет година, а радила је 15. Предвиђени рок употребе МКС био је 15 година, али станица траје 26 година, а разматра се могућност њене употребе до 2030. године.

До сада никада није разматрана могућност да она траје вечно.

Заменик главног конструктора у корпорацији „Енергија“ Владимир Соловјов је у октобру рекао да ће по конструкцији нова станица личити на станицу „Мир“.

Састојаће се од најмање пет модула – од основног до комерцијалног у који би могло да се смести четворо туриста и који би имао и бежични интернет.

Према плану, модула би се изводили у орбиту уз помоћ ракета-носача „Ангара – А5“ са космодрома Плесецк или Источни.

Када једном станица буде готова она би требало да буде већа од станица „Мир“ и руског дела МКС, а њен положај у орбити на висини од 400 километара и под углом од 98 степени, омогућио би надгледање целе површине Земље, пре свега Арктика и Северног морског пута.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала