Пронађене резерве чисте руде литијума у Јадру

CC0 / pixabey / Рудник
Рудник - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Британско-аустралијска рударска група „Рио Тинто“ открила је резерве чисте руде и ажурирала податке о минералним ресурсима свог пројекта истраживања и прераде литијум бората у Јадру у Србији.

Резерва руде износи 16,6 мегатона са 1,81 одсто литијум-оксида и 13,4 одсто бор-триоксида, навео је Рио Тинто у пријави Аустралијској берзи, преноси Танјуг.

Јадрови минерални ресурси састоје се од 55,2 мегатона индицираних ресурса од 1,68 одсто литијум-оксида и 17,9 одсто бор-триоксида, уз додатних 84,1 мегатона претпостављеног ресурса са 1,84 одсто литијум-оксида и 12,6 одсто бор-триоксида, навео је „Рио Тинто“.

Минерални ресурс на којем се налази основна резерва руде ажуриран је тако да укључује додатно бушење што је резултирало ажурираним геолошким моделом. Извештава се да су минерални ресурси искључени из резерви руде, приметила је компанија.

Крајем јула 2020. године пројекат је прешао у студију изводљивости, са улагањем од готово 200 милиона долара у опсег који укључује детаљан инжењеринг, откуп земљишта, радну снагу и припрему за изградњу, дозволе и рани развој инфраструктуре, што се очекује да буде довршено крајем 2021. и, ако буде одобрено, градња би могла потрајати и до четири године, навео је Рио Тинто.

Студије претходне изводљивости показале су да Јадар може имати потенцијал за производњу и литијум карбонатних батерија и батерија од борне киселине, пружајући литијумске производе у ланцу вредности електричних возила деценијама, каже се у саопштењу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала