Аларм у Вашингтону: „Проваљено“ у америчко министарство финансија

© AP Photo / Patrick SemanskyЗграда америчког Министарства финансија у Вашингтону
Зграда америчког Министарства финансија у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
„Софистицирана хакерска група иза које стоји страна влада“ успешно је упала у систем Министарства финансија САД, Националне управе за телекомуникације и информације, савезну агенцију задужену за интернет и телекомуникациону политику, известио је Ројтерс позивајући се на извор упознат са случајем.

Напад се десио након што је пре четири дана „Фајер ај“, једна од највећих компанија за сајбер безбедност у Сједињеним Државама, изјавила да је хакована, вероватно од стране владе, и да је украден арсенал хакерских алата који се користе за тестирање одбране њених клијената.

Алати за хаковање слични онима који су коришћени у нападу на „Фајер ај“ такође су коришћени за покушај провале у друге владине агенције, рекли су извори за које се наводи да су упознати са случајем. Један извор је указао да је хаковање било довољно озбиљно да оправда хитан састанак Савета за националну безбедност у суботу.

„Влада Сједињених Држава свесна је ових извештаја и ми предузимамо све потребне кораке како бисмо идентификовали и решили сва могућа питања у вези са овом ситуацијом“, рекао је Џон Улиот, портпарол Већа за националну безбедност.

Из компаније „Фајер ај“ 8. децембра су изнели сумњу да је у хаковању на њихове системе учествовала страна влада.

„Недавно нас је напала високо софистицирана хакерска група, она чија нас дисциплина, оперативна сигурност и технике наводе да верујемо да је то био напад који спонзорише држава“, наводи се у саопштењу компаније.

Није одмах јасно да ли су хакерски напади на САД институције и напади на „Фајер ај“ повезани на било који начин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала