Амерички генерал: Русија и даље велика сила

© REUTERS / ERIN SCOTTНачелник Генералштаба америчке војске генерал Марк Мили
Начелник Генералштаба америчке војске генерал Марк Мили - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија задржава статус велике силе због високог професионализма својих оружаних снага и њихове способности да решава постављене задатке, оценио је начелник Генералштаба Оружаних снага САД генерал Марк Мили у интервјуу за „Волстрит џурнал“.

„Руска војска је веома добра, у то нема сумње“, признао је Мили, истакавши способност Оружаних снага Русије да пронађе неконвенционалне начине решавања постављених задатака.

„Они представљају изазов и претњу (за САД). Не смеју се потценити“, рекао је генерал похваливши ниво и борбену готовост ваздушно-космичких и сајбер снага руске војске.

„Њихови војници су врло вешти и врло професионални. Нема их толико колико их је било у совјетско време, али су врло вешти. Заправо, Русија јесте велика сила. То је несумњиво због њихових капацитета“, објаснио је генерал.

Вештачка интелигенција - Sputnik Србија
Вашингтон: Потребно обуздавати Русију и Кину на пољу вештачке интелигенције

Истовремено, он је „у широком стратешком смислу“ назвао Русију „државом у паду“ упркос постојању стратешких нуклеарних снага. Мили је ово приписао последицама догађаја који су се у земљи одиграли деведесетих година прошлог века и пада Берлинског зида, што је негативно утицало на осећај националног поноса Руса.

Америчке власти су у време председника Доналда Трампа припремиле нову Стратегију националне одбране, прву у последњих 10 година. Она је објављена 19. јануара 2018. Како је тада објаснио тадашњи амерички министар одбране Џејмс Матис, нова стратегија се фокусира на дугорочно стратешко ривалство са Русијом и Кином.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала