Како „господари Арктика“ живе на руској Чукотки /фото/

Пратите нас
Спутњик Белорусија вас води кроз невероватно путовање на рт Кожевњикова – посебно очувано природно подручје на обали Чукотског мора, на којем се налазе највећа станишта поларних медведа и моржева.

Рт Шмита се налази на обали Чукотског мора и састоји се од две стене – Вебера и Кожевникова. Овде се налазе само два насеља: напуштено насеље урбаног типа Рт Шмита и национално село Риркајпиј, у којем живи свега 400 становника.

Али, у близини се налази једно од највећих станишта моржева на Чукотки. Људи одлазе тамо да гледају поларне медведе који повремено излазе на обалу.

Белим медведима прети нестанак са лица Земље

Већ до краја овог века могло би да се догоди да на планети не остане ниједан бели медвед, упозорава Спутњик Белорусија.

Према истраживањима канадских и америчких научника, те животиње ће се за 20 година суочити са глађу и репродуктивним дефицитом, за шта је одговорно топљење арктичког леда изазвано глобалним загревањем.

Научници искључују могућност прилагођавања поларних медведа на трајни живот на копну. Њихови закључци би требало да постану још један подстрек за усвајање мера усмерених на борбу против глобалног загревања.

Тачан број јединки који насељавају обалу Чукотског мора се не зна, али се сматра да их, према прелиминарним проценама, има преко три хиљаде. Спутњик Белорусија преноси да су током последњих деценија објављиване само стручне процене стања популације, које су се углавном ослањале на бележење из медвеђих јазбина: колико их је, где се налазе, колико имају младунаца.

У августу је почео са радом пројекат „Господар Арктика“ у оквиру којег је планирана процена броја и распрострањености ових животиња, као и утврђивање нивоа загађености станишта помоћу сателитских снимака, истраживања тла и леда и уз помоћ дронова.

Иначе, бели медвед је највећи представник не само своје породице, него и читавог реда грабљиваца. Та врста је унета у Црвену књигу Русије и Међународног савеза за очување природе. Осим тога, он се налази на врху ланца исхране у свом домену и важан је показатељ стања читавог арктичког екосистема.

Прочитајте још:

© Sputnik / Максим Деминов / Уђи у базу фотографијаМедведица учи своје младунце да се спуштају низ брдо.
Бели медведи на Чукотки - Sputnik Србија
1/17
Медведица учи своје младунце да се спуштају низ брдо.
© Sputnik / Максим Деминов / Уђи у базу фотографијаОд средине лета до Нове године, поларни медведи живе на стенама и одлазе тек након што се море замрзне.
Поларни медведи - Sputnik Србија
2/17
Од средине лета до Нове године, поларни медведи живе на стенама и одлазе тек након што се море замрзне.
© Sputnik / Максим Деминов / Уђи у базу фотографијаЉуди долазе на рт Кожевникова на обали Чукотског мора како би посматрали ове невероватне предаторе.
Бели медведи на рту Кожевникова - Sputnik Србија
3/17
Људи долазе на рт Кожевникова на обали Чукотског мора како би посматрали ове невероватне предаторе.
© Sputnik / Максим Деминов / Уђи у базу фотографијаБели медвед одмара на леденој плочи у Чукотском мору.
Бели медвед на леденој плочи - Sputnik Србија
4/17
Бели медвед одмара на леденој плочи у Чукотском мору.
© Sputnik / Максим Деминов / Уђи у базу фотографијаБели медведи ретко лови моржеве. Тешко им је да изађу на крај с моржевима не само у води, него и на копну. Чешће трагају за младунцима.
 Бели медвед ретко лови моржеве - Sputnik Србија
5/17
Бели медведи ретко лови моржеве. Тешко им је да изађу на крај с моржевима не само у води, него и на копну. Чешће трагају за младунцима.
© Sputnik / Максим Деминов / Уђи у базу фотографијаМорски лед на Арктику сада се топи раније, а формира касније и његова површина се смањује. Предатор остаје на обали и тражи храну, понекад залази и у насеља.
Медвед на обали мора - Sputnik Србија
6/17
Морски лед на Арктику сада се топи раније, а формира касније и његова површина се смањује. Предатор остаје на обали и тражи храну, понекад залази и у насеља.
© Sputnik / Максим Деминов / Уђи у базу фотографијаБела медведица игра се са својим младунцима обали Чукотског мора. Зарад оваквих кадрова вреди отићи до рта Шмита.
Бела медведица са младунцима - Sputnik Србија
7/17
Бела медведица игра се са својим младунцима обали Чукотског мора. Зарад оваквих кадрова вреди отићи до рта Шмита.
© Sputnik / Максим Деминов / Уђи у базу фотографијаПрема прелиминарним проценама, на обали Чукотског мора живи више од три хиљаде јединки.
Медведи се играју на обали Чукотског мора - Sputnik Србија
8/17
Према прелиминарним проценама, на обали Чукотског мора живи више од три хиљаде јединки.
© Sputnik / Максим Деминов / Уђи у базу фотографијаОви предатори стижу на обалу Источносибирског мора пре доласка моржева, које некад и поједу.
Медвед на обали Источносибирског мора  - Sputnik Србија
9/17
Ови предатори стижу на обалу Источносибирског мора пре доласка моржева, које некад и поједу.
© Sputnik / Максим Деминов / Уђи у базу фотографијаПоларни медвед је максимално дружељив за предатора. Нема природних непријатеља, али климатске промене, загађење станишта и ловокрађа чине га рањивим.
Поларни медвед изузетно дружељив за предатора - Sputnik Србија
10/17
Поларни медвед је максимално дружељив за предатора. Нема природних непријатеља, али климатске промене, загађење станишта и ловокрађа чине га рањивим.
© Sputnik / Максим Деминов / Уђи у базу фотографијаНаучници искључују могућност прилагођавања поларних медведа трајном животу на копну. Њихови закључци би требало да буду још један подстицај за предузимање мера у борби против глобалног загревања.
Поларни медвед - Sputnik Србија
11/17
Научници искључују могућност прилагођавања поларних медведа трајном животу на копну. Њихови закључци би требало да буду још један подстицај за предузимање мера у борби против глобалног загревања.
© Sputnik / Максим Деминов / Уђи у базу фотографијаБелог медведа називају „Господаром Арктика“, али би већ до 2040. године на планети могло да се догоди да не остане ниједна јединка.
Бели медвед - „Господар Арктика“ - Sputnik Србија
12/17
Белог медведа називају „Господаром Арктика“, али би већ до 2040. године на планети могло да се догоди да не остане ниједна јединка.
© Sputnik / Максим Деминов / Уђи у базу фотографијаПоларни медведи нису љубитељи копна, посебно обалске тундре, јер тамо има много агресивнијих мрких медведа.
Игра белих медведа у Чукотском мору - Sputnik Србија
13/17
Поларни медведи нису љубитељи копна, посебно обалске тундре, јер тамо има много агресивнијих мрких медведа.
© Sputnik / Максим Деминов / Уђи у базу фотографијаНа источном Арктику нема толико ртова попут Шмита. Стога медведи, од тренутка када се море ослободи од леда, пливају до стена Кожевникова.
Бели медвед на обали Чукотског мора - Sputnik Србија
14/17
На источном Арктику нема толико ртова попут Шмита. Стога медведи, од тренутка када се море ослободи од леда, пливају до стена Кожевникова.
© Sputnik / Максим Деминов / Уђи у базу фотографијаРт Шмита је веома добро позициониран. Ово место су моржеви волели од давнина, а за њима и бели медведи.
Поларни медведи - Sputnik Србија
15/17
Рт Шмита је веома добро позициониран. Ово место су моржеви волели од давнина, а за њима и бели медведи.
© Sputnik / Максим Деминов / Уђи у базу фотографијаМедведи излазе из воде током олује на рту Кожевникова.
Медведи излазе из воде - Sputnik Србија
16/17
Медведи излазе из воде током олује на рту Кожевникова.
© Sputnik / Максим Деминов / Уђи у базу фотографијаДа има леда у близини рта Шмита, моржеви и поларни медведи не би ни излазили на копно.
Поларни медвед се купа у Чукотском мору - Sputnik Србија
17/17
Да има леда у близини рта Шмита, моржеви и поларни медведи не би ни излазили на копно.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала