Трампов резервни план: Врховни суд САД није последња нада за америчког председника

© AP Photo / Evan VucciПредседник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп испред Беле куће у Вашингтону
Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп испред Беле куће у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Конгресмен из Алабаме, републиканац Мо Брукс, открио је резервни план Доналда Трампа у борби за доказивање да је било крађе на председничким изборима. Према том плану, Врховни суд САД није последња нада за америчког председника, већ ће шансу тражити и у Конгресу.

Брукс, који важи за једног од блиских Трампових сарадника, открио је то уочи састанка електорског колеџа, који је заказан за 14. децембар и који треба да гласа о председнику.

Републикански конгресмен навео је да ће у Конгресу покушати да оспоре резултате електорског колеџа када се 6. јануара конгресмени састану да би потврдили изборне резултате.

„Према уставу, ми имамо вишу улогу него Врховни суд САД, него било који федерални судија, него било који државни судија“, навео је Брукс.

„Оно што ми кажемо, биће коначна пресуда“, рекао је Брукс у тексту који је објавио „Њујорк тајмс“ и додао да им је основни циљ да „поправе веома мањкав амерички изборни систем, који дозвољава изборне преваре и крађу гласова“.

„Могућа корист од тога је да ће Доналд Трамп званично победити на електорском колеџу, као што верујем и да је сте победио ако се броје само законити гласови“, рекао је Брукс.

Како се наводи, Брукс и други конгресмени планирају да оспоре електорске гласове из пет спорних држава, Аризоне, Џорџије, Неваде, Пенсилваније и Висконсина.

Они ће то покушати да учине жалбом конгресмена која би требало да отвори дебату, уколико им се придружи један од чланова Сената, горњег дома Конгреса.

Уколико се то догоди, оба дома Конгреса разматраће то питање по два сата. Електорски гласови из било које државе могу бити искључени уколико се са тиме сложе и доњи дом Конгреса, који контролишу демократе, и горњи, који контролишу републиканци.

Последњи пут то се догодило у 19. веку. Ипак, слични случајеви жалби забележени су и 2017, 2005 и 2001. године, али нису прошли.

Како каже Едвард Б. Фоли, професор права на Охајо стејт универзитету, чак и ако се само један сенатор придружи Бруксовој иницијативи, то би могло да створи „облак двопартијских сукоба који би се годинама надвио над мандатом Џоа Бајдена, ако буде изабран за председника“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала