Чувени српски вирусолог о вакцинама: Руси су направили нешто посебно

© Фото : РФПИ и Центр имени Гамалеи / Уђи у базу фотографијаВакцина против вируса корона Институа "Гамалеја"
Вакцина против вируса корона Институа Гамалеја - Sputnik Србија
Пратите нас
Чувени вирусолог у пензији др Ана Глигић говорећи о вакцинама против вируса корона рекла је да су Руси направили нешто посебно.

„Руси су урадили нешто посебно, направили су прву вакцинацију на једном адено вирусу, а ревакцинацију на другом вирусу што је веома мудар потез да би се појачао имунитет после вакцинације и продужило дејство трајања имуног статуса организма који је вацинисан“, рекла је Глигић за РТС.

Указала је да такве вакцине, пошто нису направљене од агенса који напада, нису изискивале онако ригорозне контроле на животињама и људима.

Докторка Глигић је раније рекла да се вируса корона никада нећемо отарасити, већ да ће се појављивати у некој новој форми само у мањим таласима. Наводи да искуство у изучавању оваквих вируса из природе показује да они с времена на време, прескоком бар једне врсте, изазивају мање или веће епидемије, па и пандемије.

„Ми се нећемо решити овог вируса. Ми сада имамо циљ са овим брзометним вакцинама да зауставимо пандемију, а да се за то време снађемо и направимо класичне вакцине. Ове вакцине дају имунитет, како кажу лабораторије Истока и Запада, до две године и нама је потребно, с обзиром да короне имамо у окружењу пуно у домаћим и дивљим животињама и оне сваког часа могу да пређу на човека, да направимо класичну вакцину од вируса који напада“, рекла је Глигићева.

На питање којој вакцини тренутно највише верује и коју би примила, докторка Глигић каже да се изјаснила када је видела да су Руси направили вакцину која је у публикацији у врло еминентном часопису са 32 научника свих профила публикован рад.

„У њему је све изложено до детаља, чак и колико је јединица у једној дози антигена који ће провоцирати. Ја сам рекла иза овога стоји јако велики тим и вероватно је добро“, рекла је Глигићева.

Указала је да су тој вакцини замерали да није довољно тестирана на људима, али истиче да су крајем новембра тестиране 18.794 особе.

"Тако да су они отклонили и сумњу коју је Запад стављао њима као примедбу да немају довољан број тестова на људима", додала је Глигићева.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала