Емирати против распоређивања балистичких ракета у региону

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров и министар спољних послова УАЕ Абдала ел Нахајан током састанка у Абу Дабију
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и министар спољних послова УАЕ Абдала ел Нахајан током састанка у Абу Дабију - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар иностраних послова Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) Абдулах бин Зејед ал Нахајан позвао је да се заштити регион Залива од размештања оружја за масовно уништавање и балистичких ракета.
„Пре свега, морамо да заштитимо наш регион од претварања у зону у којој ће се налазити оружје за масовно уништавање. Морамо да ослободимо регион од балистичких ракета и тежњи неких региона да створе нуклеарно оружје“, рекао је министар иностраних послова УАЕ на заједничкој конференцији са руским колегом Сергејем Лавровом у Москви.

 Лавров је приметио да актуелност руског предлога о колективној безбедности у зони Персијског залива расте усред кризе око Заједничког свеобухватног акционог плана за ирански нуклеарни програм.

„Сматрамо да у тренутним условима, између осталог и кризе око Заједничког свеобухватног акционог плана за ирански нуклеарни програм и узимајући у обзир покушај замене овог плана неким другим упркос резолуцији Савета безбедности Уједињених нација, актуелност напора у том правцу постаје све значајнија“, истакао је Лавров.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на заседању Савета безбедности УН - Sputnik Србија
Лавров: У Персијском заливу нестабилно као и пре, Америка: Иран је главна претња

 „Разумемо потешкоће које постоје између неких арапских земаља овог региона и Исламске Републике Иран и изражавамо спремност да помогнемо у стварању услова за започињање дијалога“, нагласио је руски министар.

Лавров је подсетио да Русија већ дуго покреће питање потребе за нормализацијом ситуације у зони Персијског залива и недавно је ажурирала одговарајући концепт безбедности у овом региону.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала