Прети ли забрана за Никољдан: Данас нове мере - ПЦР и карантин за дијаспору

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаНова година у доба пандемије
Нова година у доба пандемије - Sputnik Србија
Пратите нас
Седница Кризног штаба, на којој би, према најавама епидемиолога, требало да се донесу одлуке о условима за улазак у Србију у празничном периоду биће одржана данас. Око строжих мера попут увођења полицијског часа за Светог Николу и Нову годину још траје полемика и нема јединственог става.

Епидемиолози Бранислав Тиодоровић и Предраг Кон говорили су о могућности увођења полицијског часа, док заменик градоначелника Горан Весић каже да од укидања ванредног стања на седницама Кризног штаба нико није предложио увођење полицијског часа. Навео је и да би представници Београда били против таквог предлога.

Члан Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је јуче да ће морати да буду уведене мере за држављане Србије који из иностранства долазе у земљу и то негативан пи-си-ар тест, не старији од 48 сати, а они који га немају, мораће у карантин 10 дана.

Тиодоровић је навео и да је струка очекивала да ће доћи до смиривања ситуације, што се није десило, те да, иако можда постоји стагнација, процена није оптимистичка и да ће ако се овако настави Кризни штаб морати да размишља о увођењу ванредног стања и полицијског часа.

И епидемиолог Предраг Кон истиче да ће на седници Кризног штаба свакако бити одлучено о продужењу мера које већ постоје и о евентуалном увођењу нових.

„Полицијски час како за Нову годину, тако и било када, није тема о којој се уопште расправљало на кризном штабу. На седници, колико је нама из Београда познато, расправљаће се само о увођењу пи-си-ар теста за оне који долазе из иностранства у Србију и да ли постојеће мере које важе до уторка треба продужити или ублажити“, каже међутим заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Он наводи да увођење полицијског часа никада нико није предложио на седницама кризног штаба од укидања ванредног стања.

„Да је таква мера била предложена могу унапред да кажем да би представници Београда били против. Београд је поштујући мишљење Градског завода за јавно здравље већ отказао све јавне манифестације које су требало да се одрже током новогодишњих празника. Треба спроводити постојеће мере доследно и поштовати савете епидемиолога, односно носити маске и држати социјалну дистанцу. Морамо да чувамо јавно здравље, али живот не може да стане“, каже Весић.

Он је позвао све грађанке и грађане Београда да поштују све мере које је усвојила Влада и да тако чувају и себе и друге.

Седница Кризног штаба заказана је за 15.30, преноси Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала