Додик и Лавров о Дејтону: Нема промене без сагласности свих /видео, фото/

© Фото : РТРССастанак Лаврова и Додика у Бањалуци
Састанак Лаврова и Додика у Бањалуци - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је на састанку са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим разговарано о Дејтонском споразуму који није направљен да буде промењен и укинут без сагласности свих страна у БиХ - два ентитета и три конститутивна народа.

"Ми смо дуго година изражавали противљење међународном интервенционизму виског представника и зато тражимо данас да Канцеларија високог представника и он сам буду укинути",  рекао је Додик.

Додик каже да су тзв. Бонска овлашћења превара и подвала и да ПИК није мога било коме да да таква овлашћења. Он је истакао да сви закони које је наметнуо вискоки представник морају да буду укинути.

Додик је истакао да је на данашњем састанку разговарано о добрим односима Републике Српске и Русије, те да је констатовано да нема отворених питања.

Он је нагласио да је част што је Лавров дошао у Српску на годишњицу потписивања Дејтонског споразума. Захвалио је Русији на улози у креирању и доласку до споразума, а посебно за његову афирмацију.

"Та подршка је била веома важна и довела је до тога да заиста знамо да у свету постоје они који су спремни да се држе потписаног споразума",  истакао је он.

Додик је поновио да Република Српска не жели и не прихвата чланство у НАТО.

Поручио је да се Српска неће придружити санкцијама против Русије, истакавши да Република Српска није тражила никакву подршку за сецесију, за шта неки покушавају да је оптуже.

Српска спремна за отварање руске амбасаде у Бањалуци 

Додик је рекао је да је на састанку руководства Републике Српске са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим разговарано и о отварању амбасаде Русије у Бањалуци.

Додик је рекао да је Српска изразила спремност за то.

Он је пренео поздраве председнику Русије Владимиру Путину, захваливши Лаврову и руководству Русије на подршци. Истакао је да Срби и Српска цене ангажман Лаврова и доживљавају га као великог пријатеља Српске.

Додик поклонио Лаврову икону стару 300 година

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, поклонио је министру спољних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову икону у позлати стару 300 године, која је пронађена у Луганску.

© Фото : РТРСДодик поклонио Лаврову икону у позлати стару 300 година
Додик и Лавров о Дејтону: Нема промене без сагласности свих /видео, фото/ - Sputnik Србија
Додик поклонио Лаврову икону у позлати стару 300 година

Додик је икону уручио Лаврову током њиховог састанка у седишту Владе Републике Српске у Источном Сарајеву, којем су присуствовали и други званичници Републике Српске, преноси РТРС.

Лавров је данас почео турнеју по земљама региона.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала