Министар спољних послова Црне Горе: Можемо да укинемо санкције Русији, али...

CC0 / Balkan Photos / Црна Гора и Русија - илустрација
Црна Гора и Русија - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољњих послова Црне Горе Ђорђе Радуловић изјавио је да обавестио руског амбасадора у Подгорици да санкције остају на снази, али навео и да ће Црна Гора да тражи сарадњу у свим областима које не нарушавају европске стратешке приоритете те земље.

Он је нагласио да Црна Гора није непријатељ Русије.

„Ми формално-правно и технички можемо одмах да укинемо санкције Русији. Али, ако желимо у ЕУ, морамо поштовати њена правила. Потписали смо Споразум о стабилизацији и придруживању који предвиђа да усклађујемо наш правни систем са ЕУ. Поглавље 31 се односи на спољну политику и подразумева да треба да се усаглашавамо са свим спољнополитичким одлукама које ЕУ донесе“, рекао је Радуловић за „Вијести“.

Он је казао да верује да ће од саме брзине затварања тог поглавља и од њиховог односа према ЕУ зависити и брзина преговора.

„Санкције Русији више повређују сентимент одређеног броја људи којима је Русија блиска, него саму Русију. У потпуности имам разумевање за те људе, али они морају да знају да увођењем санкција не објављујемо рат Русији“, рекао је Радуловић.

Он је навео да као мала земља немају могућност да имају непријатеља било где, а камоли моћну и велику Русију.

„Са друге стране, наше је суверено право да имамо свој спољнополитички приоритет, а то је ЕУ. Једнога дана када на глобалној сцени дође до смиривања тензија између крупних геополитичких играча, сигуран сам да ће се односи између Црна Горе и Русије вратити на ниво који заслужује тровековна традиција и пријатељство“, казао је Радуловић.

Шта ће бити са амбасадором Србије у Подгорици

Упитан за отказивање гостопримства амбасадору Србије у Подгорици Владимиру Божовићу он је рекао да жели добросуседске односе са Србијом  да се нада амбасадору који ће се суздржавати од било каквих изјава које би могле бити проблематичне за црногорско јавно мњење.

„Не можете пропагирати на једној страни добросуседску сарадњу, а на другој страни да протерујете амбасадора. Србија је добила ноту да Божовић није више пожељан у Црној Гори и њему је укинут агреман. Дакле, Србија би опет морала затражи агреман од председника Ђукановића и ако би му он дао агреман, а чисто сумњам да би то био случај, онда у тим неким “ако, ако“ случајевима би било могуће поништити одлуку. Верујем да ће у духу добросуседских односа и рестартовања односа, Србија послати новог амбасадора, и сигуран сам да ће он поштовати гостопримство земље у којој је, као и правила дипломатске етикеције, те да ће се суздржавати од било каквих изјава које би могле бити проблематичне за црногорско јавно мњење“, наво је Радуловић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала