Тихановска са лидерима Бундестага разговарала о белоруским санкцијама и Русији

© REUTERS / HANNIBAL HANSCHKEЛидер белоруске опозиције Светлана Тихановска
Лидер белоруске опозиције Светлана Тихановска - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши председнички кандидат и лидер белоруске опозиције Светлана Тихановска разговарала је са руководством немачког Бундестага о увођењу циљаних санкција против белоруских компанија које подржавају актуелну владу у земљи, саопштила је прес-служба Тихановске.

„Светлана Тихановска састала се са председником Бундестага Волфгангом Шојблеом, председником одбора за спољне послове Бундестага Норбертом Ретгеном и потпредседницом Бундестага Клаудијом Рот... На састанцима са политичарима разговарало се о резолуцији Бундестага о подршци Белорусији, као и о могућим опцијама за притисак на режим. Такође су разматране санкције компанијама које подржавају Лукашенка и врше репресију радника“, наводи се у саопштењу.

Тихановска је такође упитала да ли немачке компаније, по узору на норвешку „Јару“, „могу да буду активније и постављају услове у сарадњи са белоруским предузећима која репресирају раднике“. Конкретно, поменуте су компаније „Семенс“ и „Ајкхоф“.

Осим тога, Тихановска је разговарала о улози Русије у решавању ситуације у Белорусији. Према наводима прес-службе, Тихановска је, између осталог, приметила да су се она и њен тим обраћали Русији, као и европским лидерима, али је Москва „одлучила да подржи режим Лукашенка“.

„Једино што тражимо је да се Русија не меша и не подржава оне који врше насиље у Белорусији. Сви политички затвореници морају бити ослобођени, насиље мора бити заустављено. Једина тема о којој би требало да разговарају и Русија и европске земље је на који начин се може брзо спровести нова предизборна кампања“, истакла је Тихановска.

Почетком децембра немачки министар спољних послова Хајко Мас изјавио је да ће антибелоруске санкције Европске уније, усмерене против главних присталица власти у Минску, бити проширене уколико председник Александар Лукашенко не попусти. Европска унија увела је два пакета санкција против физичких лица у Белорусији, а санкције су уведене и Лукашенку.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска. Осим тога, одржавају се и митинзи присталица Лукашенка, чија је инаугурација одржана 23. септембра. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала