Вакцина „Спутњик Ве“ 100 одсто ефикасна код тешких случајева

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаТестирање добровољаца који су примили вакцину против вируса корона "Спутњик V"
Тестирање добровољаца који су примили вакцину против вируса корона Спутњик V - Sputnik Србија
Пратите нас
Ефикасност руске вакцине код тешких случајева коронавирусне инфекције износи чак 100 одсто, наводи се у саопштењу Руског фонда за директне инвестиције.
„Ефикасност вакцине 'Спутњик Ве' код тешких случајева коронавирусне инфекције била је 100 одсто. Међу потврђеним случајевима инфекције у плацебо групи регистровано је било 20 тешких случајева, док у групи која је примила вакцину није било тешких случајева“, наводи се у саопштењу.

Висока ефикасност вакцине „Спутник Ве“ на нивоу од преко 90 одсто потврђена је у свакој од три контролне тачке клиничких испитивања. Ефикасност те вакцине је у завршној фази истраживања износила 91,4 одсто.

„Научно-истраживачки центар „Гамалеја“, Министарство здравља Русије и Руски фонд за директне инвестиције објављују ефикасност руске вакцине 'Спутњик Ве' од преко 90 одсто на основу резултата анализе података у завршној контролној тачки у оквиру фазе III највећег у историји Русије клиничког истраживања вакцине 'Спутњик Ве' против нове инфекције вируса корона“, додаје се у саопштењу.

Истовремено, заменик директора института „Гамалеја“ Денис Логунов сматра да ће се ефикасност прве на свету вакцине повећавати.

Према речима директора института Александра Гинцбурга, „резултати које вакцина 'Спутник Ве' показује током треће фазе клиничких испитивања омогућавају да се са сигурношћу тврди да је изузетно ефикасна и потпуно безбедна за здравље“.

Како је рекао, следећа прилично велика партија вакцине Спутњик Ве“ биће пуштена у цивилни промет у уторак. Он је додао да је око 320 хиљада доза вакцина ушло у цивилни промет до недеље.

Регистрација вакцина у другим земљама

Творци „Спутњика Ве“ предаће документе за убрзану регистрацију вакцина у разним земљама.

„На основу података добијених до данас, центар 'Гамалеја' припремиће извештај који ће бити употребљен за подношење докумената за убрзану регистрацију вакцине 'Спутник Ве' у разним земљама“, саопштио је фонд.

Такође, податке добијене у току испитивања објавиће научни колектив „Гамалеја“ у једном од водећих међународних рецензираних медицинских часописа.

„Добијени подаци чиниће основу извештаја који ће се користити за подношење захтева за убрзану регистрацију руске вакцине у другим земљама. Такође видимо велико интересовање међународних фармацеутских компанија за развој центра 'Гамалеја', с обзиром да коришћење компоненти 'Спутњика Ве' у комбинацији са другим вакцинама могу значајно да повећају њихову ефикасност“, рекао је директор фонда (РПФИ) Кирил Дмитријев.

Подсетимо, Министарство здравља Русије регистровало је у августу прву на свету вакцину за превенцију ковида 19, коју је развио Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала