Скандал у Сарајеву: Само Додик са Лавровом — Комшић и Џаферовић изнели изговоре што су одбили сусрет

Пратите нас
Чланови Председништва БиХ, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, који бојкoтују сусрет са шефом руске дипломатије Сергејoм Лавровoм у Сарајеву, изјавили су да су то учинили зато што, како тврде, руски званичник није поштовао институције и Устав БиХ.

Џаферовић и Комшић су то рекли на заједничкој конференцији у Председништву БиХ, где су у том тренутку разговарали Лавров и српски члан Председништва и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Рекли су да су намеравали да оду на састанак са руским министром и да му кажу све што имају, али су се, ипак, одлучили за заједничку конференцију за новинаре, јер то, сматрају, има већу тежину.

Као разлоге непоштовања институција БиХ, навели су то што током синоћњег сусрета Лаврова са Додиком у Источном Сарајеву није било симбола БиХ, али и неких изјава Лаврова, посебно она којом поздравља Резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности у случају да БиХ приступи некој од асоцијација, у овом случају НАТО.

Комшић је оценио да је Лавров, као искусни дипломата, чији потези су унапред испланирани саљу одређену поруку.

А те поруке Лаврова након сусрета са Додиком, Комшић и његов колега Џаферовић доживљавају као „ниподаштавање и негирања институција БиХ“, пренео је Танјуг.

Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Лавров: БиХ није потребан међународни протекторат /видео/
„Лавров као савршено информисан морао је да зна да такву одлуку могу донети само државни органи БиХ“, рекао је Комшић, уз подсећање да је БиХ донела одлуку о приступању ЕУ и НАТО.

Комшић је рекао да је опредељење БиХ да има добре односе са Русијом, али да, како је казао, истовремено очекују да онај који представља Руску Федерацију поштује институције и уставни систем БиХ.

Комшић је поменуо и оглашавање портпарола Лаврова на друштвеним мрежама објавом са наводном „једном врсте претње“ изречене дипломатским језиком.

„Не можемо градити односе на тај начин“, рекао је Комшић.

Џаферовић се сложио са свим што је изјавио Комшић и истакао да је овим потезом желе да очувају достојанство и понос своје домовине БиХ.

„Руска Федерација је велика држава, светска сила, БиХ то није али је важна и значајна држава у свету. Имамо свој понос и желимо да каже шта мислимо у датом тренутку“, рекао је.

Изјаве Лаврова се, каже, већ дуже времена понављају кроз изјаве амбасадора Русије у БиХ.

Џаферовић је устврдио да поштује Дејтонски споразум и додао да, ако га поштује и Лавров, онда је нужно поштовати континуитет БиХ и њене институције, заставу и симбол државе, што, каже, синоћ није био случај.

© AP Photo / Kemal SofticДодик сам примио Лаврова у Председништву БиХ.
Скандал у Сарајеву: Само Додик са Лавровом — Комшић и Џаферовић изнели изговоре што су одбили сусрет - Sputnik Србија
Додик сам примио Лаврова у Председништву БиХ.

Поштовати Дејтонски споразум значи поштовати и све његове анексе, од којих се једа односи и на Високог представника, који не може да оде из БиХ док се не донесу уставне промене.

Џаферовић тврди да одлазак Високог представника из БиХ траже они који се залажу за сецесију.

Поновио је да Високи представник не може да напусти БиХ, да треба да се не усвоје уставне промене, јер, како тврди, држава не може да функционише по актуелном Уставу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала