Бугарски историчар о односима Софије и Скопља: Мајке треба да праштају својој деци

© Sputnik / Валериј Шустов / Уђи у базу фотографијаСофија
Софија - Sputnik Србија
Пратите нас
Северна Македонија под туђим утицајем искривљује историјске чињенице и манипулише, али „мајке треба да праштају својој деци“, сматра експерт за међународне односе, историчар Станислав Бачев, имајући у виду однос мајка-дете између Софије и Скопља.

Бачев је истакао да је Бугарска заиста заштитила свој став одбијајући да одобри почетак преговора о уласку Северне Македоније у Европску унију.

Према његовим речима, такав корак Бугарске може да се сматра позитивним само са становишта краткорочне перспективе, док дугорочно посматрано Бугарска својим понашањем заиста оправдава речи Македонаца о „подмуклим“ Бугарима.

Он сматра да је требало да Бугарска опрости Македонцима искривљавање историјских чињеница, при чему не треба доживљавати земље као „старијег и млађег брата“.

„Било би исправно када би наша три главна политичка представника (председник парламента, председник и премијер) изашли и рекли: 'Да, Македонци под туђим утицајем лажу, фалсификују историју, манипулишу, али мајка Бугарска уме да опрости својој деци“, рекао је он за „Еуроком“.

Како је рекао, Софија би захваљујући таквом ставу разоружала оне који стоје иза страног утицаја у суседној земљи.

Подсетимо, Бугарска је почетком децембра саопштила да не може да одобри почетак преговора о приступању Северне Македоније Европској унији, јер суседи не испуњавају Споразум из 2017. године.

Споразум између Софије и Скопља предвиђа, пре свега, стварање заједничке комисије, која ће се бавити решавањем историјских спорова између земаља и сложити се да се историја Бугарске правилно спомиње у македонским уџбеницима.

Бугарска страна је више пута приметила да су Македонци једнострано одложили састанке стручњака за скоро годину дана и упозорила да у случају неиспуњавања споразума неће моћи да подрже почетак преговора о приступању Северне Македоније ЕУ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала